Presencial, semipresencial i no presencial: aquestes són les tres modalitats d’ensenyament definides per la CAIP
Les titulacions universitàries, en funció del grau de presencialitat que requereixen de l’alumnat es poden classificar com a presencials, semipresencials o no presencials.

La Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP), ha definit cadascuna de les tres modalitats d’ensenyament. Entre d’altres, es busca facilitar als centres universitaris la classificació dels seus ensenyaments en una o altra modalitat, ja que cal consignart aquesta informació a l’hora de presentar la memòria de Verificació de qualsevol nova titulació que es vulgui implantar.
En síntesis, s’han definit les modalitats d’ensenyament de la següent manera:
- Titulacions amb modalitat d’ensenyament presencial: són aquelles on la presencialitat és superior als dos terços (2/3) de les hores de docència. Les activitats organitzades de forma síncrona mitjançant internet es poden considerar equivalents a activitats d’ensenyament presencials, tot i que s’han de complir una sèrie de requisits.
- Titulacions amb modalitat d’ensenyament semipresencial: són aquelles on la presencialitat és d’entre una desena part (1/10) i dos terços (2/3) de les hores de docència. Les titulacions que no requereixen presencialitat de l’alumnat al centre però que ofereixen pràctiques externes obligatòries que superen 1/3 dels ECTS de la titulació, es consideraran titulacions amb modalitat d’ensenyament semipresencial.
- Titulacions amb modalitat d’ensenyament no presencial: són aquelles on no es requereix presencialitat de l'alumnat al centre o d’altres espais físics. En casos excepcionals es poden portar a terme activitats presencials fins a 1/10 de les hores de docència previstes. Aquestes titulacions poden contemplar pràctiques externes o bé sistemes d’avaluació (per exemple exàmens) que requereixen de presencialitat.
Aquesta proposta s’alinea amb l’establert per la European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) i la Secretaria General d’Universitats en relació amb les modalitats d’ensenyament.