Presentem l’Informe transversal de Formació del Professorat
L’informe analitza el funcionament del Màster de Formació de Professorat de Secundària a totes les universitats catalanes on s’imparteix

Després de més d’una dècada de la implantació del Màster Universitari de Formació del Professorat (MUFP) , i de la primera acreditació al 2015 i la seva renovació al 2020, AQU Catalunya publica l’Informe Transversal sobre el MUFP amb l’objectiu de conèixer l’evolució de la qualitat d’aquest màster així com els seus punts forts i febles. En particular, l’informe mostra els resultats de la renovació de l’acreditació del màster així com altres dades relacionades amb el seu funcionament com els resultats de l’enquesta de satisfacció amb les estudis dels estudiants que han cursat el màster, els resultats de l’enquesta d’inserció laboral així com els resultats de l’enquesta al centres educatius sobre les competències del nou personal docent.
Els resultats de les darreres acreditacions del MUFP permeten afirmar una millora de la seva qualitat en tots els estàndards avaluats que afecten a la qualitat del programa formatiu. Diferenciant per universitat, es troben resultats heterogenis: dues universitats han aconseguit estàndards valorats en progrés vers l’excel·lència, altres dues han assolit tots els estàndards i la resta d’universitats han d’esmerçar esforços en l’adequació del professorat, la qualitat dels resultats o l’eficàcia del seu SGIQ.
En aquest sentit, els aspectes més rellevants subjectes a marge de millora són els següents:
- Incrementar la participació dels grups d’interès en el desenvolupament del SGIQ així com fomentar i incrementar la participació de tots els col·lectius a les enquestes de valoració, complementant i diversificant la seva aplicació a través de diferents sistemes de recollida d’informació, incloent l’autoavaluació.
- Millorar les evidències que mostrin els processos relacionats amb la revisió del SGIQ, contribuint a sistematitzar i seqüenciar temporalment la millora continua dels seus procediments.
- Millorar el perfil docent del personal docent i investigador (PDI) del MUFP, augmentant el percentatge de professorat doctor d’acord amb el mínim exigit per la normativa vigent (RD 420/2015, de 29 de maig), així com la proporció de professorat amb vinculació permanent amb la Universitat.
- Millorar els criteris de planificació, organització i distribució del programes d’ensenyament que configuren el màster.
A més, les enquestes de satisfacció dels estudiants del MUFP i d’inserció laboral dels seus titulats i titulades mostren que:
- La satisfacció global dels estudiants amb el MUFP és baixa en comparació a la mitjana de màsters del SUC. L’aspecte que millor valoren en la seva formació és, amb diferència, les pràctiques externes.
- Als tres anys d’haver finalitzat el MUFP, el 74% està realitzant funcions específiques d’aquest màster, percentatge molt superior a la mitjana de màsters del sistema (del 62%).
I, per últim, els centres educatius que reben el nou personal docent planteja la següent necessitat en vers les seves competències:
- Millorar la capacitat per gestionar l’aula així com de superar dèficits de coneixements psicopedagògics bàsics.