Publiquem les presentacions del seminari web ‘Reflexions al voltant de les noves tendències internacionals d’avaluació del professorat’
Al voltant de 300 persones van seguir el passat dimecres a la tarda en directe el seminari web Reflexions al voltant de les noves tendències internacionals d’avaluació del professorat: cap a on volem anar?, organitzat per AQU Catalunya.

La trobada va posar damunt la taula la reforma del sistema d’avaluació del professorat i de la recerca que el professorat porta a terme, una qüestió que actualment està sotmesa a debat en el sector tant dins com fora de Catalunya o de l’estat espanyol, ja que és un tema candent en l’àmbit europeu.
Els primers possibles nous enfocaments de l’avaluació de la recerca del professorat els va introduir Josep M. Garrell, exrector de la Universitat Ramon Llull i membre del Board de l’European University Association, que va presentar la prioritat d’acció d’aquesta associació. A més, Garrell va assenyalar l’oportunitat de celebrar aquest seminari en aquestes dates, dies després de la fundació de la CoARA, una coalició internacional que persegueix que l'avaluació de la recerca, dels investigadors i de les organitzacions de recerca reconeguin els diversos resultats, pràctiques i activitats que maximitzen la qualitat i l'impacte de la recerca. Garrell ha plantejat el dubte de si el professorat universitari ha de ser avaluat per totes les tasques que desenvolupa o només per una part d’aquestes. Després de la pregunta va recordar una frase que podria servir com a resposta, a parer seu: “Tot el que no s’avalua es devalua”
Va seguir la seva intervenció la de Christel Lutz, directora d’Educació del University College d’Utrecht, que va presentar el Model TRIPLE de la Universitat d’Utrecht i va exposar els aprenentatges i els propers passos a seguir que implica el seu model. En termes generals, la seva presentació va assenyalar que el col·lectiu investigador ha de ser el punt de partida; que s’ha d’invertir en els lideratges; que s’ha d’estimular la diversificació dels perfils de recerca; que s’ha de reconèixer i recompensar l’obertura en tots els dominis de l’avaluació; i que s’ha de premiar la qualitat per sobre de la quantitat pel que fa a la producció de recerca, cosa que proposa fer reduint la pressió existent per publicar.
Posteriorment, Enrique Orduña Malea, professor i secretari acadèmic del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l’Art de la Universitat Politècnica de València; Núria Bautista Puig, professora Ajudant Doctora i Investigadora de la Universitat Complutense de Madrid; i Carmen Pérez Esparrells, professora Titular d’Economia i Hisenda Pública de la Universidad Autónoma de Madrid van exposar una ponència anomenada: “Evaluación de la investigación: ¿Hacia dónde queremos ir?”. Els va moderar José Saturnino Martínez García, director de la Agencia Canaria de Calidad Universitaria y Evaluación Educativa. Plegats van mostrar la seva proposta de canvi, que volen que condueixi a un model holístic, flexible, inclusiu i escalable. Tot seguit van repassar la literatura científica existent en aquest sentit i, per últim, després d’analitzar en quin punt es troba en aquest àmbit l’estat espanyol, van assenyalar algunes iniciatives que han tingut lloc a nivell internacional per millorar els actuals sistemes d’avaluació de la recerca.
Trobareu la gravació de la jornada al canal de Youtube d’AQU Catalunya.
També podeu accedir a les presentacions de Christel Lutz i d’Enrique Orduña, Núria Bautista i Carmen Pérez.