Un 30% de les persones graduades en Economia i Empresa escullen aquests ensenyaments per la seva sortida professional
Avui s’ha dut a terme el seminari web “Ocupabilitat i Formació Universitària en l'àmbit d'Economia i Empresa”, on s’han fet públics per primera vegada els resultats de l’informe Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit d’Economia i Empresa.
OEMPRESA(2000x1400)_OK.jpg)
AQU Catalunya ha publicat avui l’informe "Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit d’Economia i Empresa", en el marc del seminari web organitzat per l’Agència amb la col·laboració de la fundació bancària “la Caixa”.
Aquest document ofereix una mirada transversal sobre els graus en l’àmbit de l’Economia i l’Empresa -inclou ensenyaments com Administració i direcció d’empreses, Màrqueting i investigació de mercats o Gestió internacional d’empresa, entre d’altres-. L’informe agrupa les dades sorgides de les enquestes de Satisfacció, d’Inserció Laboral i d’Opinió del Col·lectiu Ocupador que desenvolupa regularment l’Agència de la mà d’alumnes i les empreses i organitzacions que contracten els graduats.
Entre les dades més rellevants recopilades per AQU Catalunya en relació amb aquestes titulacions hi ha l’alta acceptació que tenen aquests graus, ja que la demanda de places supera amb escreix l’oferta. Tant és així que els graus en l’àmbit de Administració d’Empreses són, amb diferència, els graus més populars del sistema universitari de Catalunya (SUC). 1 de cada 10 matriculats de nou accés escull aquest àmbit.
Tot i que l’anàlisi de la satisfacció de les titulacions d’Economia i les d’Administració d’Empreses sol proporcionar dades similars, aquesta tendeix a ser millor pels graus dels subàmbits d’Administració d’Empreses que pels d’Economia. Per exemple, en relació amb les pràctiques externes, destaca la valoració que donen les persones graduades en Economia, que només atorguen una puntuació de 5,5 a la pregunta de si han pogut aplicar els coneixements obtinguts durant els estudis. Aquesta puntuació (5’5) és 1,5 punts més baix que la global en aquest sentit en el SUC. Les persones graduades en els àmbits de l’Economia i Empresa també expliquen que més d’un 30% d’ells i elles van escollir la titulació per la seva bona inserció laboral. Es tracta de la titulació més escollida per aquest motiu d’entre totes les que s’analitzen a l’estudi Ocupadors, d’AQU Catalunya.
La taxa d’ocupació de les persones graduades en Economia (89,7%) i Administració d’Empreses (94,1%) és molt alta en ambdós casos. No ho és tant la dada relacionada amb les funcions específiques de la titulació que fan els seus graduats quan arriben al lloc de treball. Això no obstant, és similar al global del SUC, situat a l’entorn del 55%. Amb tot, tendeixen a tenir millors salaris i hi ha menys temporalitat que entre el conjunt de persones titulades del SUC.
D’entre les dades obtingudes dels estudis d’AQU Catalunya amb relació al col·lectiu ocupador, destaca que el 50% van tenir dificultats en la contractació de graduats i graduades recents, principalment, a causa d’una manca de persones candidates amb les competències requerides. El domini de l’anglès, l’atenció al client, coneixements de programació i d’eines d’analítica de dades i, en alguns casos, l’expressió escrita són les competències que més troben a faltar en els currículums de l’estudiantat acabat de graduar.
En relació amb les persones graduades recentment que contracten les entitat ocupadores enquestades, les competències amb més marge de millora són la capacitat d’establir objectius i prioritats (gestió del temps), de focalitzar les accions i les decisions als propòsits del projecte (orientació a resultats) i d’esbrinar les necessitats i els desitjos dels clients (orientació al client). Amb l’excepció de la competència de tractament i presentació de dades, aquestes coincideixen amb aquelles que més s’han treballat durant el període de pràctiques en aquelles organitzacions que han acollit estudiants en pràctiques. Els ocupadors també assenyalen la necessitat de treballar la tolerància a l’estrès. No obstant això, el col·lectiu ocupador en Economia i Empresa està satisfet amb les competències de les persones graduades: s’assoleix un notable i no s’observa un canvi en relació amb l’edició anterior.
Per a més informació sobre els resultats del projecte Ocupadors en l’àmbit d'Economia i Empresa, podeu llegir l’informe complet Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit d’Economia i Empresa.
Així mateix, us animem a consultar la infografia de resultats del projecte, la resta de documentació sorgida del seminari web i a veure la gravació del vídeo.