Revistes científiques i erudites de Catalunya (2023)
Aquest document analitza la presència de la llengua catalana en les revistes científiques i erudites de Catalunya així com la visibilitat que aconsegueix en les principals bases de dades bibliomètriques internacionals i llistats de revistes. El projecte, elaborat pel Dr. Llorenç Arguimbau Vivó, ha estat realitzat per l’Agència a instàncies del Departament de Recerca i Universitats en el marc del ‘Pla d'enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya’, del qual l’Agència hi participa en diferents accions.
Els resultats de l’anàlisi assenyalen que 232 revistes de les 556 que s’editen a Catalunya són totalment o parcial en català. El castellà ocupa la primera posició a les revistes científiques i erudites de Catalunya, amb presència a 317 de les 556 revistes, seguit del català (232) i l’anglès (172). Per tant, el català està representat al 41,7% de les revistes en actiu d’aquest àmbit a Catalunya. En les 232 revistes amb articles en català, les que se centren en Humanitats són majoritàries. Concretament, el 62,5% del total. Les segueixen a gran distància les Ciències Socials, amb un 24,1% del total. En les d’Humanitats, cal tenir en compte que l’estudi hi compta també les dels centres d’estudis locals i comarcals. La resta d’àmbits presenten percentatges força més reduïts, entre el 4,7% i el 2,2%.
Les revistes científiques i erudites editades a Catalunya, un 83,1% de les quals són de periodicitat anual, són majoritàriament monolingües, amb 364 títols (el 65,5%). Per la seva banda, les revistes amb articles en dos idiomes representen el 23%; en tres idiomes, el 5,2%; i en més de tres idiomes, el 4,1%. Complementàriament a l’anàlisi, l’estudi assenyala iniciatives europees per impulsar les revistes científiques en llengües nacionals, així com els principals portals web de revistes catalanes.