Consideracions del Consell de Govern d’AQU Catalunya sobre la proposta de Reial decret que regula el procediment per a l’acreditació del professorat permanent laboral per ANECA
Aprovades pel Consell de Govern d’AQU Catalunya en la reunió del 22 de juliol de 2025, s’han tramès a la ministra de Ciència, Innovació i Universitats per a la seva consideració.

Context
Amb l’aprovació de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats es va introduir la possibilitat de la contractació laboral del personal docent i investigador fix a les universitats públiques. Catalunya va ser la primera comunitat autònoma que va desplegar aquest marc normatiu a través de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d’universitats creant dues categories de personal laboral:
- Agregat, el primer estadi de la figura estable.
- Catedràtic, figura de promoció.
Durant 22 anys, a través de la Comissió per a l’Avaluació de la Recerca, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) ha ajudat a consolidar aquesta via laboral, que ha contribuït a la posició reconeguda en recerca del sistema universitari català. Des del 2021 fins a l’actualitat algunes comunitats autònomes han impulsat la via laboral i només Catalunya i el País Basc han desplegat la figura de promoció.
La Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari (LOSU) manté la doble via d’accés funcionarial i laboral del personal docent i investigador. L’acreditació del personal docent i investigador laboral es regula a l’article 85, que estableix que “[...] l’accés a les places de professorat permanent laboral i la seva promoció exigirà l’obtenció prèvia d’una acreditació, d’acord amb la normativa de la comunitat autònoma” i també estableix que “les agències de qualitat, en el marc de les competències que tenen atribuïdes per la normativa estatal i per les respectives comunitats autònomes, treballaran en criteris mínims comuns en matèria d’acreditació de la figura de professorat permanent laboral”.
El 20 de febrer de 2024, a través de la Red Española de Agencias de Calidad (REACU), les agències de qualitat van acordar els criteris mínims comuns per a la categoria inicial de professorat permanent laboral, és a dir, el professorat agregat, i en va quedar exclosa la figura de promoció (catedràtic). Per tant, la Comissió d’Avaluació de la Recerca d’AQU Catalunya va elaborar i va aprovar el 20 de gener de 2025 els nous criteris per a l’acreditació de professorat agregat i catedràtics i catedràtiques adaptats als requeriments de la LOSU, que van entrar en vigor l’1 d’abril de 2025.
Proposta de Reial decret que regula el professorat permanent laboral
A finals de maig de 2025, AQU Catalunya va tenir coneixement de la proposta de Real Decreto por el que se regula el procedimiento para la acreditación del Profesorado Permanente Laboral por la Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación, que consta de sis articles que tenen com a principals propòsits:
Desplegar, per primer cop, la figura de promoció del professorat permanent laboral (catedràtic o catedràtica laboral), que fins ara la Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA) no realitzava, ja que només emetia acreditacions per a professorat contractat doctor (equivalent al professorat agregat).
Uniformitzar i equiparar de facto les acreditacions de professorat laboral i funcionari emeses per ANECA. La proposta de procediment permet que amb una única sol·licitud les persones puguin rebre dues acreditacions per a dues vies contractuals diferents.
Seguint les indicacions del Departament de Recerca i Universitats, el 10 de juny de 2025 l’Agència, un cop analitzada la proposta de Reial decret, va fer arribar els seus comentaris al Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i en va informar el Consell de Govern.
Essent coneixedors de la possible aprovació del Reial decret en els termes establerts, el Consell de Govern d’AQU Catalunya mostra la seva preocupació pel que estableix el projecte actual i per l’impacte que pot tenir en el sistema universitari català. Per aquest motiu, manifesta les consideracions següents:
Consideracions
Primera
El Consell de Govern d’AQU Catalunya considera necessari assenyalar que, d’acord amb l’article 85 de la Llei orgànica 2/2023, de 22 de març, del sistema universitari, correspon a les comunitats autònomes regular el procediment d’acreditació del professorat permanent laboral. Per aquest motiu, la proposta de Real Decreto por el que se regula el procedimiento para la acreditación del Profesorado Permanente Laboral por la Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación ha d’establir explícitament que les acreditacions per al professorat permanent laboral emeses per ANECA tenen validesa exclusivament per a les universitats de les comunitats autònomes que o bé no disposen d’agència de qualitat pròpia o bé tenen una normativa de la comunitat autònoma que així ho preveu.
Segona
El Consell de Govern d’AQU Catalunya considera necessari mantenir la separació i la diferenciació entre el procediment i els criteris d’acreditació dels cossos docents i els del personal laboral permanent. Es considera imprescindible preservar el principi d’autolimitació de la legislació bàsica, atès que, segons la jurisprudència constitucional, aquesta no pot buidar de contingut la legislació de desenvolupament mitjançant una regulació excessivament detallada i específica. La concreció normativa ha de quedar reservada a cada comunitat autònoma, d’acord amb les necessitats i la visió pròpia de les seves universitats i dels sistemes universitaris respectius.
Tercera
El Consell de Govern d’AQU Catalunya considera necessari que, atesa la validesa estatal de les acreditacions que emet ANECA, se supediti l’emissió de les acreditacions de la figura de promoció (catedràtic) a l’establiment dels criteris mínims comuns per a aquesta figura per part de les agències de qualitat autonòmiques que, en virtut de la normativa de desenvolupament en aquesta matèria, ja estaven emetent les acreditacions del personal docent i investigador contractat en la seva modalitat de promoció o tinguin previst emetre-les.