AQU Catalunya analitza l’ocupabilitat dels graduats i graduades de l’àmbit de la Comunicació a Catalunya
Avui s’ha dut a terme el seminari web “Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit de la Comunicació”, on s’han fet públics per primera vegada els resultats de l’informe homònim. En aquest document, l’Agència ofereix dades sobre la inserció laboral dels graduats i graduades de Comunicació —Comunicació Audiovisual, Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques—, sobre la seva visió i la dels seus ocupadors, al respecte de la formació que han rebut a la universitat.
OCOMUNICA(2000x1400)_OK.jpg)
AQU Catalunya ha publicat avui l’informe Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit de la Comunicació, en el marc del seminari web organitzat per l’Agència amb la col·laboració de la fundació bancària “la Caixa”.
L’informe ofereix una mirada transversal sobre els graus en Comunicació Audiovisual, Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques tot agrupant les dades sorgides de les enquestes de Satisfacció, d’Inserció Laboral i d’Opinió del Col·lectiu Ocupador, que du a terme regularment l’Agència de la mà d’alumnes i les empreses i organitzacions que contracten els graduats i graduades. A més a més, aquest informe també recull dades bàsiques sobre les titulacions analitzades com, per exemple, la proporció entre l’oferta de places i la demanda o el sexe biològic de les persones que les cursen, entre d’altres.
Entre les dades més rellevants recopilades hi ha les que evidencien el desequilibri entre l’oferta de places i la demanda d’aquestes per part de l’estudiantat —en la primera opció, al juny —. A les universitats públiques, la demanda per estudiar les titulacions analitzades supera amb escreix l’oferta de places. El pitjor desnivell es dona en Publicitat i Relacions Públiques, on el nombre de places demandades va ser un 89% més alt que el de places ofertes.
L’informe també revela que les persones graduades en les titulacions analitzades tendeixen a tenir una satisfacció global amb les seves titulacions inferior a la mitjana dels graus del sistema universitari de Catalunya (SUC). Pel que fa a la seva inserció laboral, les persones graduades en Publicitat i RP tenen una millor ocupació que el global del SUC. Quant a Comunicació Audiovisual, la inserció laboral de les persones graduades en termes de salaris i tipologies de contracte tendeix a ser pitjor que el global del SUC.
En el document també es pot observar com el col·lectiu ocupador té dificultats per trobar el perfil adequat. Concretament, 4 de cada 10. Aquest fet el destaquen sobretot aquelles entitats que contracten persones graduades en Publicitat i RRPP, on puja fins al 53%. Aquestes quantitats varien amb escreix en els graus de Periodisme i Comunicació Audiovisual. El col·lectiu ocupador, a més, valora positivament les competències de les persones graduades, que situen en un 7 sobre 10. Entre els grans dèficits de l’estudiantat acabat de graduar que identifiquen els ocupadors hi ha la capacitat i habilitat per idear, planificar, dissenyar i executar projectes comunicatius. A més, un terç de les entitats ocupadores de totes les titulacions destaquen la necessitat de millorar l’habilitat per exposar raonadament idees i arguments.
Per a més informació sobre els resultats del projecte Ocupadors en l’àmbit de la Comunicació, podeu llegir l’informe complet Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit de la Comunicació.
Així mateix, us animem a consultar la resta de documentació sorgida del seminari web i a veure la gravació del vídeo.