AQU Catalunya publica els nous criteris per a l’acreditació del professorat universitari contractat
Els nous criteris, que seran efectius a partir de l’1 d’abril, són més plurals i estan contextualitzats a cada àmbit de coneixement. Són els primers criteris per a l’acreditació del professorat contractat universitari de l’estat espanyol adaptats a la LOSU.
 (1).jpg)
AQU Catalunya ha publicat avui els nous criteris per acreditar el professorat universitari contractat que la Comissió per a l’Avaluació de la Recerca (CAR) va aprovar el 20 de gener per adaptar les acreditacions als nous requeriments de la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU). Els nous criteris, orientats a les acreditacions de la figura de professorat agregat (Acreditació de recerca, segons la Llei 1/2003) i de la figura de catedràtic o catedràtica (Acreditació de recerca avançada, segons la Llei 1/2003), són més plurals i estan contextualitzats a cada àmbit de coneixement. A més, introdueixen elements d’avaluació qualitativa dels mèrits docents i de recerca i, si escau, de transferència de coneixement. Aquests criteris per a professorat universitari contractat, els primers de l’estat espanyol adaptats a la LOSU, van ser sotmesos a una consulta pública entre les persones i col·lectius interessats del sistema universitari català.
Amb aquesta actualització, la CAR s’ha dotat d’uns criteris generals que seran comuns per a totes les comissions d’acreditació i d’uns criteris específics per a cadascun dels àmbits de coneixement. Pel que fa als criteris generals, destaca que la dimensió docent s’incorpora a la lògica de les acreditacions, cosa que suposa un salt substancial, ja que les acreditacions d’AQU Catalunya abans eren exclusivament de recerca. En aquest sentit, els criteris porten adjunts nous barems de puntuació.
Pel que fa a la dimensió de recerca i transferència, la CAR ha modificat substancialment la seva aproximació específica a l’avaluació de la transferència de coneixement i tecnologia i de l’activitat professional. Així, més enllà de les patents, també es reconeixen els contractes i convenis de transferència que formalitzin l’intercanvi d’experteses, habilitats o resultats de recerca entre institucions, empreses o persones, entre d’altres. Pel que fa a l’experiència professional, els nous criteris valoren que estigui relacionada directament amb l’àmbit d’especialització de la persona sol·licitant. Una altra dimensió d’avaluació correspon al lideratge científic i de gestió, que es reserva únicament als catedràtics i catedràtiques. La docència universitària és un dels punts que ha tingut una actualització més notable, ja que els nous criteris incorporen aspectes de quantitat docent, però sobretot de qualitat docent.
Quant als requisits d’admissió hi ha una novetat important pel que fa a la mobilitat acadèmica postdoctoral, ja que s’estableix com a requisit una estada mínima de nou mesos en institucions diferents de la institució on es va presentar la tesi en la qual s’han de dur a terme activitats de recerca o docència i, si escau, de transferència i intercanvi de coneixement. Els principis rectors de l’activitat d’acreditació de la CAR seguiran sent la transparència, la imparcialitat i el rigor acadèmic, la no-discriminació i la confidencialitat. Podeu consultar un resum de les novetats que inclouen els criteris en aquest article del secretari de la CAR publicat a l'últim número d'El Butlletí.
Nous criteris d’acreditació de professorat agregat i de catedràtics i catedràtiques
Calendari
El calendari d’aplicació dels nous criteris preveu que el febrer sigui l’últim mes en què es puguin demanar les acreditacions de recerca i de recerca avançada vigents actualment i que durant el mes de març s’adaptin els procediments i les aplicacions tecnològiques als nous criteris perquè l’1 d’abril de 2025 s’obri la convocatòria amb els nous criteris ja vigents, que està oberta de forma permanent al llarg de tot l’any.