Més del 80% de les persones que estudien Dret a Catalunya afirmen que repetirien els estudis
AQU Catalunya publica l’informe ‘Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit del Dret’, que assenyala, entre altres qüestions, que més de la meitat dels estudiants del grau de Dret han triat aquests estudis per motius vocacionals i que aquesta titulació proporciona una inserció laboral i uns salaris superiors a la mitjana del Sistema Universitari Català.
AQU Catalunya ha publicat l’informe Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit del Dret, que analitza de manera transversal les dades obtingudes per l’Agència en relació amb la inserció laboral dels graus de Dret i del màster universitari en Advocacia en el context del Sistema Universitari Català (SUC), en relació amb la satisfacció dels graduats i graduades amb la formació rebuda i en relació amb la satisfacció que manifesten els ocupadors d'aquest àmbit. El document assenyala primerament que la demanda de places públiques per als graus de l’àmbit del Dret va superar l’oferta en un 154% en el curs acadèmic 2020-2021. Pel que fa al màster, l’informe apunta que només un 24 % de les places del màster en Advocacia s’ofereixen a preu públic.
En relació amb la satisfacció de les persones que estudien Dret i el mencionat màster al SUC, destaca que el 51% de graduats i graduades escullen la titulació de Dret per raons vocacionals, una proporció menor a la mitjana del SUC, que és del 73%. En canvi, la satisfacció amb els estudis que han cursat un cop acaben el grau és del 7,7, 0,3 punts més alta que la del SUC. En el màster, però, això no es reprodueix, i el grau de satisfacció és inferior respecte a la mitjana de màsters del SUC, amb un 6,4 davant un 7,3. Malgrat això, més del 80% de les persones que estudien els graus de Dret de les diferents universitats catalanes i el màster repetirien els estudis.
Pel que fa a la inserció laboral, es dibuixa un bon perfil, ja que el 88% de les persones graduades en l’àmbit del Dret i el 93% de les titulades del màster en Advocacia tenen feina tres anys després d’haver-se titulat. Això no amaga, però, que aquestes dades són lleugerament inferiors a les de la mitjana del SUC, que són del 91 % i 94 %, respectivament. La qualitat de l’ocupació en aquest àmbit també és bona. Aproximadament 7 de cada 10 persones titulades en l’àmbit del Dret fan tasques específiques de la seva titulació tres anys després d’haver acabat els estudis, tenen una taxa de temporalitat relativament baixa i inferior a la mitjana del SUC, disposen d’uns ingressos lleugerament superiors que la mitjana del SUC i tenen una satisfacció elevada amb la feina que fan.
Com valoren els i les estudiants la formació rebuda?
Els elements que més valoren els graduats i graduades en Dret de la seva formació són la formació teòrica que tenen quan acaben d’estudiar i la capacitat d’aprenentatge que els proporciona. Per contra, les competències que reben valoracions més baixes per part de l’estudiantat són el nivell d’anglès, les habilitats tecnològiques i digitals i la creativitat i innovació que els proporcionen els estudis. Aquestes competències reben valoracions significativament inferiors a les respectives mitjanes del SUC. De fet, considerant el nivell d’utilitat de les competències que adquireixen en relació amb la feina que fan després, les habilitats tecnològiques i digitals i l’anglès són les que presenten més dèficit tant en la formació dels graus de l’àmbit del Dret com en el màster en Advocacia.
Què opinen els ocupadors sobre les persones acabades de graduar que contracten?
Un 56% de les entitats ocupadores de persones graduades en l’àmbit del Dret afirmen que tenen dificultats a l’hora de contractar. Si es tracta de contractar persones titulades amb el màster, aquest percentatge baixa al 38 %. La principal causa d’aquestes dificultats, segons assenyalen, és la manca de persones titulades amb les competències necessàries per als llocs de treball que s’ofereixen. Mentre que als ocupadors els costa consensuar una mancança important en la formació dels graduats de l’àmbit del Dret, sí que coincideixen —6 de cada 10— en la necessitat de millorar la capacitat per aplicar els coneixements adquirits en els estudis de Dret a la defensa i en el fet de saber elegir l’estratègia de defensa dels interessos del client. Tot i les mancances identificades, el col·lectiu ocupador en aquest àmbit es mostra satisfet —amb valoracions d’entre 7,1 i 7,3— amb les competències de les persones titulades recentment.