Equitat en la inserció laboral i mobilitat social
Anàlisi i resultats
Informe
Catàleg d'indicadors d’equitat en l’accés, el progrés i la inserció laboral en el sistema universitari de Catalunya (març de 2025)
Seminari de presentació de l'estudi
Resultats principals
Estratificació horitzontal: incidència de la classe social en la tria dels estudis
Hi ha diferències entre titulacions pel que fa al seu prestigi social, la seva inserció laboral o la seva nota de tall, fenomen que es coneix com a estratificació horitzontal de l’educació superior. Aquesta realitat té un impacte en la composició social dels graduats i graduades de les titulacions universitàries, tant a Catalunya com arreu.
Es pot observar, per exemple, la diferència en la presència d’estudiants de classe social alta en el subàmbit de medicina i ciències biomèdiques en comparació amb el subàmbit d’intervenció social.
La universitat catalana, garantia d’inserció equitativa
Tot i haver-hi algunes diferències en la ocupació a temps complet —barem que s’utilitza per assenyalar una bona inserció laboral— per classe social, aquestes són pràcticament nul·les. Una anàlisi estadístic detallat, que trobareu a l’informe homònim, assenyala que les diferències entre graduats i graduades en la seva probabilitat d’estar ocupats i ocupades a temps complet s’explica principalment per la disciplina acadèmica de la titulació cursada.
Diferències salarials segons la classe social
Tot hi haver algunes diferències entre els salaris mitjans de graduats i graduades de classe alta i baixa, aquestes són relativament baixes i, segons un anàlisi estadístic detallat, principalment atribuïbles a la disciplina de la titulació cursada, ja que les persones de classe alta tendeixen a estudiar titulacions més lucratives.
La universitat catalana: un ascensor social
Les universitats catalanes són un important generador de mobilitat social: més de 7 de cada 10 graduats i graduades ocupen professions de nivell universitari (tècnic/a superior), mentre que només un terç dels seus progenitors ho fan.
Els graus dels subàmbits d’intervenció social, educació, i psicologia i teràpia són particularment potents pel que fa a la seva mobilitat social, especialment els que s’imparteixen en universitats no metropolitanes. Tot i tenir un percentatge relativament baix de persones graduades amb progenitors directius o tècnics superiors, aquestes s’ocupen majoritàriament en professions de tècnic/a superior.