AQU Catalunya actualitza la ‘Guia per a l’acreditació de centres estrangers’
L’Agència avaluarà com a mínim sis centres entre 2022 i 2025, una dada que indica un creixement d’avaluacions respecte als 10 anys previs.
.png)
Els últims anys hi ha hagut un augment del nombre de sol·licituds per avaluar els centres docents que volen impartir ensenyaments conduents a l’obtenció de títols atorgats per institucions estrangeres i no homologables a títols oficials a Catalunya, a efecte que puguin ser autoritzats per la Generalitat de Catalunya. Entre el 2022 i el 2024 van ser tres els centres estrangers avaluats per l’Agència, i el 2024 es van començar les avaluacions de tres centres més que conclouran al llarg del 2025. Aquestes dades suposen un canvi substancial en el ritme d’avaluacions de centres estrangers que l’Agència mantenia tradicionalment, ja que en els 10 anys previs —entre el 2011 i el 2021— es van avaluar només dos centres, una dada que ara ha quedat àmpliament superada. AQU Catalunya avalua els centres estrangers que sol·liciten al Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya l’autorització per impartir titulacions oficials d’altres ordenaments jurídics.
En aquest context, AQU Catalunya ha actualitzat la Guia per a l’avaluació de centres estrangers, per a universitats i centres que imparteixen ensenyaments universitaris o títols d’educació superior d’àmbit similar a l’universitari d’acord amb sistemes educatius estranger. La nova edició posa al dia l’anterior, que datava del 2022. Concretament, s’actualitza el marc legal tot eliminant les referències a la Llei Orgànica d’Universitats 6/2001, que ha estat derogada. A més, s'assenyala que la Comissió Específica d’Avaluació Institucional (CEAI) de la CAIP és la responsable d’elaborar i aprovar l’informe d’avaluació externa. Finalment, també s’ha actualitzat el procés de revisió, al qual s’ha afegit una fase de revisió d’errors de fet i el termini de què disposa el centre per presentar l’autoinforme i les evidències, que és de 10 dies.
L’informe favorable, imprescindible
La progressiva internacionalització de l’educació superior implica la implantació de cada cop més ensenyaments transnacionals a Catalunya. L’assegurament de la qualitat dels centres que operen aquí i que ofereixen aquest tipus d’ensenyaments depèn d’AQU Catalunya, que té aquesta funció reconeguda legalment. D’acord amb la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya (LUC), correspon al departament competent en matèria d’universitats l’autorització de les institucions docents que volen impartir ensenyaments conduents a l’obtenció de títols atorgats per institucions estrangeres i no homologables a títols oficials a Catalunya. Un dels requisits d’aquest procés és obtenir un informe favorable d’AQU Catalunya. Els centres que imparteixen títols que han obtingut l’informe favorable són centres confiables. Els resultats d’aquestes avaluacions es poden consultar aquí.
Així, AQU Catalunya també ha creat una pàgina dins la seva web amb l’objectiu d’ajudar els estudiants i les seves famílies a diferenciar la qualitat dels títols i centres que els imparteixen. La podeu consultar aquí.