AQU Catalunya publica l’informe del 2023 de la CAIP
Al llarg de l’any passat, la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) ha avaluat un total de 82 propostes de verificació, 95 de modificació, 39 de seguiment i 165 d’acreditació. A més, ha validat el compliment dels criteris per a l’acreditació institucional de 18 centres. Entre altres qüestions, la Comissió també ha treballat en l’elaboració de Referents i en la creació de la Comissió d’Avaluació Institucional.

AQU Catalunya ja ha fet públic l’informe que recull l’activitat duta a terme el 2023 per part de la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP). Tal com es pot observar en el document, al llarg de l’any passat aquesta comissió va atendre un total de 82 propostes de verificació presentades per les universitats catalanes, incloent-hi graus i màsters. D’aquestes propostes, el 91% del total van rebre avaluacions favorables per part de la CAIP.
En relació a sol·licituds de modificació dels plans d’estudis implantats, l’any 2023 la comissió va analitzar 95 propostes per ser implantades el curs 2023-2024: 28 de grau, 46 de màster i 21 de doctorat. Durant l’exercici del 2023, la CAIP també va realitzar el seguiment de 20 titulacions amb informes d’acreditació condicionats i 19 titulacions amb requeriments als informes de verificació. Concretament, el seguiment es corresponia amb 23 titulacions de nivell de grau, 15 titulacions de nivell de màster i 1 de doctorat. A més a més, la comissió va valorar com a superats els requeriments de 7 acreditacions (24%), respecte a un total de 29 seguiments d'acreditació.
Durant el 2023, també es va completar l’emissió de tots els informes finals d’acreditació de titulacions universitàries oficials corresponents a les visites del 2022. Globalment, es van emetre 165 informes d’acreditació de titulacions. En conjunt, l’any 2023 es van organitzar 64 visites externes per avaluar el funcionament de 85 titulacions. Finalment, pel que fa a resultats d’activitat quantitatius, al llarg del 2023 18 centres —Facultats, Escoles, Instituts i/o Departaments— van obtenir l’informe favorable d’avaluació per a l’acreditació institucional. Per tal que els centres obtinguin la primera acreditació institucional, cal que hagin acreditat el 50% de graus, 50% de màsters i 50% de doctorats, i disposin de la certificació del SIGQ. L’any 2023 s’han finalitzat 9 processos de certificació SIGQ corresponents a la convocatòria 2022 i s’han realitzat 8 visites externes a centres que formen part de la convocatòria 2023 de certificació SIGQ.
Activitat específica del 2023
Més enllà de l’activitat fins aquí descrita, la CAIP també va treballar al llarg del 2023 en altres reptes, entre els quals la finalització de l’activitat de la Comissió Específica de Certificació SIGQ i creació de la Comissió Específica d’Avaluació Institucional. En segon lloc, també destaca la modificació de la Guia per a la certificació de la implantació de SIGQ en centres d'educació superior, que inclou les Escoles de Doctorat i la formació permanent en el seu abast. En tercer lloc, i entre altres activitats, també mereix especial menció la publicació de Referents, que permeten facilitar el disseny de nous programes o l’actualització de les guies d’avaluació, que s’ha alineat amb els marcs legals vigents.
L'informe d’activitat, elaborat per l’Àrea d’Avaluació de la Qualitat d’AQU Catalunya, constata que la CAIP exerceix amb la seva activitat les funcions atorgades per l’acord de creació del Consell de Govern i les que estableixin els Estatuts de l’Agència, d’acord amb les previsions de la Llei 15/2015, de 21 de juliol. És a dir, la CAIP vetlla per la correcta aplicació del conjunt d’instruments i processos d’assegurament de la qualitat que a nivell institucional realitzi l’Agència, així com la seva projecció i millora, facilitant, a la vegada, la cooperació i intercanvi amb altres institucions d’àmbit estatal i internacional.