AQU Catalunya publica l'últim butlletí trimestral de l’any
El Butlletí número 115 aborda qüestions d’actualitat com els passos que s'estan fent de cara al títol europeu o la publicació de dos nous referents.
AQU Catalunya ha publicat avui el seu últim butlletí del 2024. El número 115 comença amb una editorial del director de l’Agència, Jaume Valls Pasola, que repassa els últims avanços que s’han fet de cara al títol europeu. Tal com explica, el 2030 sembla la data elegida per desplegar aquesta modalitat de títol únic. Fins que s'implanti, assenyala Valls, les agències europees universitàries tindran un protagonisme clau. Un dels motius que porta Europa a avançar cap a aquest procés són les necessitats de les universitats pel fet de formar part del context europeu. “Per moltes i molt diverses raons, una gran majoria de les universitats treballaran per participar en alguna iniciativa d’aliança europea i voldran oferir alguna titulació europea”, analitza.
El butlletí, que es publica des del 1999 i té una periodicitat trimestral, també compta amb un article d’opinió de la cap de l’Àrea de Generació de Coneixement i Internacionalització d’AQU Catalunya, Anna Prades Nebot, que en el text aprofundeix en el II Global Study de la INQAAHE, una xarxa internacional d'agències de garantia de la qualitat en l'educació superior de la qual ella és directora del Consell Executiu. Tal com explica, l’estudi té com a objectiu explorar les últimes tendències en l’assegurament de la qualitat en l’àmbit internacional en els tres termes clau dels International Standards and Guidelines d'INQAAHE, que són l’eficiència, la rellevància i el poder transformador de la qualitat.
A pesar que els resultats d’aquesta recerca es faran públics l’any entrant, Prades n’avança alguns primers elements, com per exemple que permet constatar les similituds en processos d’avaluació externa d’arreu del món però també les diferències. L’estudi identifica “des de les tensions entre agències generalistes i professionalitzadores als Estats Units” fins a “països en conflicte on l’assegurament de la qualitat segueix en marxa, contra tot pronòstic”, o també “la consolidació dels sistemes nacionals d’assegurament de qualitat a Llatinoamèrica”.
L’actualitat d’AQU Catalunya
El butlletí també inclou dos articles sobre l’actualitat pròpia de l’Agència. El primer el signen Teresa Pitarch Jovani i Esther Adot Giménez, gestores de projectes de l'Àrea d'Avaluació de la Qualitat d'AQU Catalunya, i se centra en els dos referents publicats per AQU Catalunya més recentment: el d’estudis de grau en Biociències i el de Filologia i Estudis de Llengües. Tal com expliquen a l'article, “els referents estableixen un llenguatge comú per a tots els actors del sistema universitari català que permet reconèixer el que s’espera de les titulacions d’un àmbit concret”.
El segon article sobre els projectes propis d’AQU Catalunya el signa la gestora de projectes de l’Àrea d'Internacionalització i Generació del Coneixement Sandra Nieto Viramontes. El text, que parteix de l’informe Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit del Dret, aborda entre altres qüestions la necessitat de formar en competències digitals i intel·ligència artificial l’estudiantat de Dret, ja que segons aquest informe seran les competències que més importància adquiriran en un futur immediat.
Podeu llegir el Butlletí 115 aquí. Podeu recuperar els butlletins previs publicats per AQU Catalunya aquí.