Oberta la convocatòria d’avaluació dels sexennis de recerca 2024 per a professorat contractat
Del 15 de gener al 2 de febrer de 2024, tots dos inclosos, s’obre la convocatòria per sol·licitar l’avaluació o el reconeixement dels mèrits de recerca del personal docent i investigador contractat de les universitats públiques.
AQU Catalunya obre avui el període de presentació de sol·licituds per a l’avaluació dels mèrits de recerca del PDI contractat de les universitats públiques, així com per al reconeixement dels mèrits prèviament avaluats per la Comissió d’Avaluació de la Recerca (CAR) o per la Comisión Nacional de Evaluación de la Actividad Investigadora (CNEAI). A la convocatòria s’hi pot presentar el personal docent i investigador contractat a les universitats públiques catalanes en qualsevol de les categories de professorat següents: catedràtic/a, professorat agregat, professorat col·laborador permanent que estigui en possessió del títol de doctor i professorat lector.
A partir d’enguany, la puntuació mínima necessària per superar el procés d’avaluació de l’activitat investigadora d’AQU Catalunya serà de 6 punts de mitjana, igualant aquesta puntuació al que estableix el procediment d’avaluació dels trams de recerca d’ANECA-CNEAI. Aquest canvi va ser aprovat per la CAR el juliol del 2022.
A més, aquesta convocatòria incorpora els nous criteris d’avaluació aprovats, que es detallen a continuació. En primer lloc, s’amplia la tipologia d'aportacions que els sol·licitants poden sotmetre a avaluació, de manera que es reconeix més diversitat de perfils i carreres investigadores en un context afavoridor de la multidisciplinarietat i la interdisciplinarietat. En segon lloc, s’avança cap a una avaluació més qualitativa recolzada per un ús responsable d'indicadors quantitatius. Per això, les persones sol·licitants hauran de presentar en la seva sol·licitud una narració justificativa dels indicis de rellevància i impacte de cada aportació.
Entre les novetats aprovades per la CAR, també hi ha la voluntat de potenciar la contribució científica en obert i la ciència oberta a la societat i la necessitat d’utilitzar els repositoris institucionals com a forma d’accés a la documentació, per garantir l’agilitat dels procediments d’avaluació. En aquest sentit, l’Agència ja ofereix, des de l’any 2017, la possibilitat que les persones sol·licitants puguin incloure les seves aportacions des del Catàleg de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya.
Per últim, també es proposa el desenvolupament d'una nova taxonomia de mètriques que donen resposta a la necessitat d’acreditar no només l’impacte científic de l’aportació sinó també la contribució de les aportacions a la generació d’impacte social evidenciat, per exemple, a través d’aportacions al disseny i implementació de polítiques públiques, la contribució al desenvolupament de solucions a problemes socials, etc.
Les persones interessades poden consultar un vídeo tutorial que els facilita la presentació de la sol·licitud i del currículum vitae abreujat. Per a totes aquelles persones que disposen d’ORCID, continua estant disponible el sistema de càrrega automatitzada de les aportacions, si aquestes estan disponibles al Portal de la Recerca de Catalunya.