Publiquem els informes sobre l’avaluació transversal en Disseny
Aquests informes mostren l’estat de la formació dels títols oficials de nivell de grau i d’ensenyaments artístics superiors (EAS) en l’àmbit del Disseny.

Durant l’any 2020 AQU Catalunya va elaborar els informes d’avaluació transversal de Disseny, que publiquem avui. Aquests informes transversals tenen per objectiu analitzar l’estat dels títols oficials i generar informació valuosa sobre el nostre sistema, més enllà dels resultats dels processos d’avaluació que duen a terme totes les titulacions oficials.
Els continguts recollits demostren l’estat de la formació universitària a Catalunya dels graus de Disseny i dels ensenyaments artístics superiors (EAS) d’aquest mateix àmbit, totes dues titulacions amb el mateix nivell MECES (Marco Español de Cualificaciones para la Educación Superior), per tal de contribuir a la seva millora. Es tracta d’un dels pocs àmbits on s’inclou aquesta doble oferta formativa, que, tot i ser equivalent, identifica diferències notables en les característiques d’aquestes titulacions. Dins d’aquest camp es poden diferenciar quatre grans mencions o especialitats: disseny gràfic, producte, interiors i moda (no inclou les titulacions de disseny que no pertanyen a l’àmbit d’Humanitats, com ara Enginyeria de Disseny Industrial). Aquests últims anys han aparegut nombroses titulacions en el camp del disseny digital i l’animació, que, si bé no formen part de l’àmbit d’Humanitats, han suposat una ampliació i un creixement del sector, amb clares repercussions en el conjunt de l’oferta del sistema.
Les principals conclusions són:
- Els centres avaluats han superat l’avaluació externa d’AQU Catalunya i han obtingut una valoració d’acreditats. Excepte la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i el Centre Adscrit ESDi de la Universitat Ramon Llull, a la resta de centres se’ls ha condicionat l’acreditació a la resolució de punts febles detectats durant el procés d’avaluació.
- L’oferta total de places en aquests estudis és suficient; ara bé, destaca que l’oferta pública està subdimensionada respecte a la privada.
- Són estudis altament feminitzats, excepte en el cas de Disseny Digital i Animació on trobem la mateixa presència d’homes que de dones.
- En el cas dels resultats acadèmics, l’eficiència i el rendiment són més elevats que en el global de l’àmbit d’Humanitats i la mitjana del sistema universitari català. Tanmateix, tal com passa amb altres ensenyaments, aquests indicadors empitjoren quan la modalitat és de formació a distància.
- Pel que fa a la inserció laboral, aquests estudis es caracteritzen per tenir un percentatge elevat de persones que treballen per compte propi (autònoms) i que tenen ingressos més baixos. En comparació amb les titulacions de l’àmbit d’Humanitats, Disseny presenta uns nivells més alts tant d’ocupació com d’adequació entre formació i lloc de treball.
- De manera general, la satisfacció de les persones titulades respecte a la formació rebuda està per sota de la mitjana del sistema universitari català. Tanmateix, la creativitat, el treball en equip i el pensament crític són les competències més ben valorades en els graus de Disseny i superen considerablement la mitjana de Catalunya.
A continuació trobareu els informes transversals de Disseny:
Informe transversal Disseny. Anàlisi dels resultats de les avaluacions
[document només disponible en castellà]