Publiquem les conclusions i propostes de millora sobre Ocupabilitat i formació universitària en l’àmbit de la Comunicació
Després del seminari web del passat 5 de juliol, ‘Ocupabilitat i Formació Universitària en l’àmbit de la Comunicació’, publiquem les conclusions i propostes de millora que van sorgir de la jornada.

La jornada ‘Ocupabilitat i Formació Universitària en l’àmbit de la Comunicació’ es va retransmetre en línia, a través de Youtube, el passat 5 de juliol, i ja ha estat visualitzada per gairebé 250 persones. El seminari web va oferir un espai de reflexió sobre l’ocupabilitat de les persones graduades en Comunicació Audiovisual, Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques, i la taula rodona va identificar un conjunt de diagnòstics i va realitzar propostes de millora partint de la informació presentada a la jornada.
A continuació es mostra un resum d’aquest conjunt de diagnòstics i propostes i es recuperen les de la jornada de 2019 i que poden afegir valor a la reflexió portada a terme al seminari web d’enguany. Les propostes de 2019 apareixen en cursiva.
En general, es poden resumir en el següent:
Front la necessitat de feines estables i salaris més alts (especialment, dels graduats/ades en Comunicació Audiovisual i Periodisme), es proposa oferir eines a l’alumnat perquè pugui gestionar la incertesa laboral; fomentar les xarxes d’alumni i el rol del mentor/a; incentivar l’aprenentatge de competències amb demanda en el sector; treballar en el personal branding.
Front a la necessitat de millorar la capacitat de dissenyar i executar projectes comunicatius per part de les persones graduades recentment, es proposa transformar els TFG en professionalitzadors; fomentar la formació dual; reivindicar la figura del professorat associat real; i millorar la formació pràctica a través del foment de casos pràctics reals.
Front a la necessitat de millorar el procés d’adaptació professional i l’encaix entre els continguts dels graus i les necessitats del sector, es proposa incorporar processos d’avaluació sistemàtics al lloc de feina dels recent graduats/ades; formar per projectes i amb vocació d’emprenedoria; permetre als graduats/ades tractar amb el client al més aviat possible; incorporar l’enfocament tecnològic, de dades i d’intel·ligència artificial a la formació en publicitat i RP; i preveure temps per a la formació continuada de professionals en actiu i formadors.
Finalment, a la taula rodona, es va assenyalar la necessitat d’inversió que permeti garantir la qualitat de les titulacions, mitjançant l’actualització de continguts i la digitalització de les universitats.