REMOTE
REMOTE (Assessing and evaluating remote learning practices in STEM) és un projecte finançat pel programa Erasmus+, en el marc de les associacions de cooperació en l’àmbit de l’ensenyament superior, i liderat per la Universitat de Girona, amb la participació d’AQU Catalunya i cinc socis més: la Universitat Internacional de Catalunya; el Politecnico di Torino, Itàlia; la Universidade do Minho, Portugal; l’Agenzia Nazionale di Valutazione del Sistema Universitario e della Ricerca, Itàlia, i l’Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal.
Els objectius principals del projecte són els següents:
- Objectiu 1: oferir una visió detallada de les pràctiques d’aprenentatge i avaluació a distància que les institucions d’ensenyament superior (IES) del sud d’Europa —Espanya, Itàlia i Portugal— apliquen actualment en les disciplines STEM, i proporcionar un referent amb directrius viables i fàcils d’aplicar que donin lloc a pràctiques d’aprenentatge i avaluació a distància eficients i eficaces, que es recomanaria implantar per millorar l’experiència d’aprenentatge dels estudiants i l’oferta docent, especialment en situacions d’emergència. Es preveu que les directrius es podran reproduir en diferents disciplines i contextos geogràfics. És fonamental que aquestes directrius tinguin en compte la perspectiva de gènere, però també les qüestions relacionades amb els estudiants que tinguin necessitats especials.
- Objectiu 2: proporcionar, amb el suport de les agències europees de garantia de la qualitat, directrius i referents fàcils d’aplicar perquè les IES i la resta de grups d’interès (professors, coordinadors de programes, etc.) els puguin fer servir per estudiar i implantar metodologies d’èxit en l’avaluació a distància. Pel que fa a la dimensió transnacional del projecte, cal aconseguir que les directrius i la implantació d’aquestes siguin eficaces i reeixides a l’hora de satisfer les necessitats dels diferents tipus d’IES en tot l’espai europeu d’educació superior amb relació a les disciplines STEM i tenir en compte la perspectiva de gènere.
- Objectiu 3: proporcionar un full de ruta i un pla de sostenibilitat que abordin directament com cal implantar les mesures normatives. El full de ruta ha d’incloure suggeriments sobre com els consells de govern i directius, el personal administratiu, els estudiants, el professorat i els investigadors de les IES poden aplicar i promoure les pràctiques d’avaluació contingudes en les directrius. Caldrà fer un esforç addicional per descriure com funcionen les directrius i el full de ruta i com es poden posar en pràctica.
AQU Catalunya serà el soci principal del paquet de treball núm. 4, Referent i directrius per al seguiment i l’avaluació de les activitats d’aprenentatge a distància en STEM, que donarà lloc a un referent i directrius fàcils d’aplicar, que traduiran les mesures normatives descrites en l’aplicació de pràctiques viables.