Ocupadors enquesta general 2014-2016
L'enquesta general (pel conjunt de sectors econòmics) s'ha realitzat a 1.325 empreses amb activitat productiva a Catalunya, l'estudi proporciona informació sobre l'opinió dels ocupadors sobre les competències i la formació dels graduats recents.
L'anàlisi dels resultats del treball de camp es recull a la publicació Ocupabilitat i competències dels graduats recents: l'opinió d'empreses i institucions
Els principals resultats de l'estudi són:
- Contractació de graduats recents
- Competències dels graduats recents
- Formació a l’empresa
- Col·laboració universitat-empresa
- Metodologia
Contractació de graduats recents
- Prop del 60% de les organitzacions de la mostra han contractat, els darrers cinc anys, graduats recents. Aquesta és una xifra esperançadora si tenim en compte el context de crisi econòmica dels últims anys.
- Els principals àmbits educatius dels graduats contractats són Economia, ADE i Empresarials (34%), Enginyeries de la Producció (31%) i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (28%). Aquestes titulacions es caracteritzen per produir un alt volum de graduats, alhora que presenten una transversalitat elevada en termes d'ocupació.
- Les empreses i institucions que contracten un volum més elevat de graduats es caracteritzen per ser grans empreses, tenir més del 60% dels treballadors amb estudis universitaris i ser innovadores en els seus productes, serveis i processos.
- El 91% de les empreses i institucions de la mostra consideren la titulació de grau universitari com un factor important de contractació, mentre que les titulacions de màster (34%) i doctorat (8%) són menys rellevants per a la majoria d'organitzacions. La rellevància de la titulació canvia segons la dimensió de l'empresa.
- En una escala del 0 al 10, les titulacions a l’estranger (6,6), les pràctiques en empreses (6,5), les estades internacionals (6,4) i el prestigi de la universitat (5,5) són alguns dels factors de contractació valorats pels ocupadors que han contractat graduats.
- El 42% de les empreses i institucions contractants han tingut dificultats en el procés de contractació. Els principals motius són la manca de sol·licitants amb les competències necessàries (60%), la manca de titulats en un àmbit concret (30%) i la manca de sol·licitants que acceptin el salari ofert (20%).
Competències dels graduats recents
- En una escala del 0 al 10, les competències que els ocupadors de la mostra consideren més importants són la responsabilitat a la feina (8,9), la capacitat d'aprendre (8,4) i el treball en equip (8,3). Les menys importants són les habilitats de negociació (6,4) i el lideratge (6,6).
- La satisfacció global amb les competències dels graduats contractats és de 7 sobre 10 (notable). Tot i que la nota varia en funció de la competència, totes superen l'aprovat del 5.
- En una escala del 0 al 10, les competències amb què els ocupadors de la mostra estan més satisfets són les eines informàtiques (7,9), la responsabilitat a la feina (7,6), el treball en equip (7,5), la formació teòrica (7,2) i la capacitat d'aprendre (7,0). Amb les que estan menys satisfets són el lideratge (5,8) i les habilitats de negociació (5,7).
- El nivell d'importància i de satisfacció amb les competències dels graduats no varia de manera destacable segons la branca d'activitat i la dimensió de l'empresa o institució, excepte en la competència en idiomes.
- Les branques d'activitat que menys valoren la competència en idiomes són Construcció (6,1), Mitjans de comunicació (6,8) i Serveis a empreses (7,4).
- Les grans empreses són les que consideren la competència en idiomes com a més important (8,4), mentre que les mitjanes empreses (7,9) i les petites empreses i microempreses (7,1) la consideren menys important.
- On hi ha més diferències entre el grau d'importància i de satisfacció amb les competències dels graduats és en la resolució de problemes (-1,7), la formació pràctica (-1,6) i la capacitat de generar noves idees (-1,5). Per tant, es considera que aquestes són les competències on hi ha un marge més gran de millora.
Formació a l’empresa
- El 74% de les organitzacions que han contractat graduats recents els proporcionen alguna mena de formació a l'empresa o institució. Aquest percentatge varia segons les característiques de l'organització.
- Les grans empreses i institucions (87%) són les que més formació fan, mentre que les microempreses (67%) són les que menys.
- Les organitzacions més innovadores (85%) realitzen més formació que les menys innovadores (50%).
- Les organitzacions amb més flexibilitat de gestió dels recursos humans (84%) fan més formació que les que són menys flexibles (55%).
- Els principals motius per fer formació a l'empresa o institució són millorar la formació específica en el sector (79%), adaptar els contractats a les característiques de l'empresa o institució (65%) i millorar les competències transversals (48%). La formació per mancança de coneixements bàsics (34%) i per millorar el nivell d'idiomes (33%) són altres raons que cal tenir en compte.
Col·laboració universitat-empresa
- Més del 60% de les empreses i institucions col·laboren de manera freqüent amb les universitats per mitjà de l'oferta de pràctiques per als estudiants de grau.
- El 86% dels ocupadors de la mostra no han participat mai en l'elaboració dels plans d'estudis universitaris.
- Segons els ocupadors de l'estudi, la millor acció per millorar l'ocupabilitat dels graduats és la introducció de pràctiques en empreses com a part del pla d'estudis.
Metodologia
Models d'enquestes: s'han elaborat quatre enquestes. Una genèrica a les empreses privades; una segona per al professorat de primària i secundària; una tercera als cossos de l'administració pública; i una darrera per al sector salut.
Enquesta a empreses i institucions
Enquesta genèrica. La percepció de les empreses sobre les competències dels titulats universitaris recents
Comissió científica del projecte Ocupadors
Any de realització: Octubre-Desembre 2014
Població de referència i mostra: la població de referència ha consistit de 16.757 empreses contactables amb activitat productiva a Catalunya. Han estat excloses les empreses de les branques següents: Administració pública, Educació, cultura i recerca, i Sanitat i assistència social. La mostra assolida és de 1.325 empreses, xifra que representa un 7,91% de taxa de resposta i un error mostral de 2,64%.
Empreses participants en el projecte Ocupadors per sectors
Enquesta a funció pública, ensenyament i sanitat
Model d'enquesta | Població | Resposta | Taxa de resposta | Error mostral |
Funció pública | 66 | 11 | 16,67% | 27,74% |
Ensenyament | 2.822 | 281 | 9,96% | 5,66% |
Medicina | 606 | 90 | 14,8% | 9,7% |
Infermeria | 520 | 112 | 21,5% | 8,4% |