Iniciem el projecte REMOTE: Assessing and evaluating remote learning practices in STEM
AQU Catalunya participa en el projecte REMOTE, que té com a objectiu establir referents en l’avaluació a distància dels programes STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) per assegurar que s’assoleixen els millors resultats en el procés d’aprenentatge a distància.

REMOTE és un projecte finançat pel programa Erasmus+, en el marc de les associacions de cooperació en l’àmbit de l’ensenyament superior, i tindrà una durada de tres anys. L’objectiu és establir referents en l’avaluació a distància dels programes STEM. En concret, el projecte pretén:
- Oferir una visió detallada de les pràctiques d’aprenentatge i avaluació a distància que les institucions d’ensenyament superior (IES) del sud d’Europa —Espanya, Itàlia i Portugal— apliquen actualment en les disciplines STEM, i proporcionar un referent amb directrius viables i fàcils d’aplicar.
- Proporcionar, amb el suport de les agències europees de garantia de la qualitat, directrius i referents fàcils d’aplicar perquè les institucions d’ensenyament superior i la resta de grups d’interès (professors, coordinadors de programes, etc.) els puguin fer servir per estudiar i implantar metodologies d’èxit en l’avaluació a distància.
- Proporcionar un full de ruta i un pla de sostenibilitat que abordin directament com cal implantar les mesures normatives.
REMOTE està liderat per la Universitat de Girona, i compta amb la participació d’AQU Catalunya i cinc socis més: la Universitat Internacional de Catalunya; el Politecnico di Torino, Itàlia; la Universidade do Minho, Portugal; l’Agenzia Nazionale di Valutazione del Sistema Universitario e della Ricerca, Itàlia; i l’Agência de Avaliação e Acreditação do Ensino Superior, Portugal.
AQU Catalunya serà el soci principal del paquet de treball núm. 4, Referent i directrius per al seguiment i l’avaluació de les activitats d’aprenentatge a distància en STEM, que donarà lloc a un referent i directrius fàcils d’aplicar, que traduiran les mesures normatives descrites en l’aplicació de pràctiques viables.
Com a punt de partida es vol definir quines són les pràctiques més capdavanteres pel que fa a aprenentatge i avaluació a distància. En la reunió dels socis de desembre 2022 es van establir les bases per fer la primera recerca d’informació que servirà de base per fer un mapatge i clusterització dels mètodes docents i l'avaluació en Educació STEM en els propers mesos.