Presentem els resultats de l’enquesta als centres educatius sobre la formació del nou personal docent
Aquests resultats s’han presentat als degans i deganes de les facultats d’Educació de les universitats catalanes. Una de les conclusions per a la millora és la necessitat de millorar la capacitat de gestionar l’aula per part dels mestres i professorat que s’ha titulat recentment

L’enquesta als centres educatius, que es va dur a terme a les persones responsables dels centres educatius el 2018, pretén conèixer la seva opinió sobre la formació del nou personal docent que han contractat i s’ha titulat recentment dels graus de Mestre d’Infantil i Primària i del Màster Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes. En particular, recull informació sobre les competències transversals i específiques que tenen un marge de millora significatiu en aquests estudis.
L’estudi indica que la satisfacció amb les competències dels mestres de primària i del professorat de secundària és de 6,6 i 6,5 (sobre 10), respectivament. En comparació, són valoracions més baixes que les que es troben en altres sectors.
Com a principals resultats s’han trobat els següents:
- Competències transversals tant de mestres d’infantil i primària com de professorat de secundària: més de la meitat dels centres diuen que s’hauria de millorar la formació de la competència de resolució de problemes i presa de decisions. També s’identifica una mancança significativa en la formació pràctica (48%), la creativitat (47%), el treball en equip (45%) i la responsabilitat en el treball (41%).
- Competències específiques de mestres d’infantil i primària: el 68% dels centres consideren que hi ha un dèficit en la capacitat de gestionar l’aula. Segueixen altres competències com ara la detecció i actuació en situacions de dificultats (47%), el disseny i avaluació de processos d’ensenyament-aprenentatge (43%), la innovació pedagògica i recerca educativa (43%), la conducció d’entrevistes amb famílies (39%) i l’equilibri personal (34%).
- Competències específiques del professorat de secundària: el 87% dels centres coincideixen en la necessitat de millorar la capacitat per gestionar l’aula. Els centres també identifiquen un dèficit en coneixements psicopedagògics bàsics (68%), equilibri personal (55%), detecció i actuació en situacions de dificultats (41%) i compromís de promoure valors i respecte entre l’alumnat (37%).
- Les competències i especialitats del futur. En referència als mestres destaquen les competències relacionades amb les noves tecnologies i els idiomes, mentre que per al professorat de secundària prendran importància les habilitats emocionals i el treball en equip. Pel que fa a les especialitats del futur, hi ha un consens amb la importància dels idiomes i la Ciència, Tecnologia Enginyeria i Matemàtiques (STEM, per les sigles en anglès), si bé per als mestres també destaquen les noves tecnologies i l’atenció a la diversitat, i per al professorat de secundària, l’orientació educativa.
Accediu a la pàgina web amb la infografia de resultats: Resultats principals de l'enquesta Ocupadors-Ensenyament.
Accediu a l'informe d'anàlisi de resultats: L’opinió dels centres educatius sobre la formació del nou personal docent.