Procediment (beta)
La Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) d’AQU Catalunya té com a funció l’avaluació d’institucions i de titulacions, una activitat que duu a terme a través de comissions específiques d’avaluació (CEA) que s’estructuren per àmbits de coneixement o temàtics. Les universitats que hagin de sotmetre a acreditació les titulacions oficials poden consultar el Procediment per a l’acreditació de titulacions universitàries oficials, aprovat per la CAIP.
Abans que les universitats puguin iniciar el procés d’acreditació d’una titulació, han de comptar amb l’aprovació per part del Consell de Govern d’AQU Catalunya de la planificació de les visites externes que l’Agència ha de dur a terme l’any següent, basant-se en el calendari d’implantació de les titulacions que hagin d’iniciar el procés d’acreditació aquell any a Catalunya. AQU Catalunya només durà a terme el procés d’acreditació de les visites externes que s’incloguin a la planificació anual.
El procés consta de les fases següents:
Presentació de sol·licituds
La sol·licitud d’acreditació de la titulació s’ha de presentar al ministeri competent en matèria d’universitats sempre 6 mesos abans de la data màxima per a la renovació de l’acreditació. Un cop acceptada, la sol·licitud es trasllada a AQU Catalunya, que l’ha de resoldre en un termini màxim de 6 mesos.
Documentació a presentar per part de la universitat
Dos mesos abans de la visita al centre, la universitat o centre adscrit ha de lliurar:
- Autoinforme, on s’analitza el desplegament del pla d’estudis, tenint en compte les dimensions i criteris d’avaluació.
- Evidències i indicadors, per determinar el grau d’assoliment de les dimensions.
- Pla de millora (del centre i/o de les titulacions), que vertebra i fixa el calendari de les accions a fer.
Com a evidència complementària, el procés inclou l’Informe de l’estudiantat, que és un informe independent elaborat per l’estudiantat de les titulacions a acreditar, que aquest col·lectiu envia directament a AQU Catalunya.
Nota: La documentació a presentar canvia en funció de si es tracta de la primera acreditació o de si es tracta d’una segona o successiva renovació de l’acreditació de titulacions que no han estat acreditades amb condicions, a excepció dels graus de Medicina, que s’han d’acreditar amb la metodologia específica d’AQU Catalunya que es basa en els Basic Medical Education de la World Federation for Medical Education.
Visita externa d’acreditació
AQU Catalunya nomena els comitès d’avaluació externa, formats per un president o presidenta i membres acadèmics, estudiantils i professionals, en funció del nivell i àmbit de coneixement de les titulacions a acreditar; i un secretari o secretària metodològica que garanteix el desenvolupament del procés. El comitè primer fa una anàlisi i valoració individual de la documentació presentada, tenint en compte les dimensions i criteris d’avaluació, i, posteriorment, visita externament el centre, on s’entrevista amb els grups d’interès identificats (professorat, equip directiu, estudiantat, persones titulades, personal d’administració i serveis, col·lectiu ocupador, etc.) per conèixer in situ el desenvolupament de les titulacions que avaluen. En finalitzar la visita, el CAE elabora un informe d’avaluació externa que inclou valoracions de dimensions i subdimensions d’acreditació i recomanacions. L’informe pot recollir bones pràctiques, àrees de millora i requeriments. La versió final d’aquest informe, després d’una fase de revisió d’errors factuals amb el centre avaluat, és la principal evidència per a l’acreditació de les titulacions.
Informe d’acreditació definitiu
D’acord amb les evidències del procés, les comissions específiques d’avaluació (CEA) de la CAIP elaboren l’informe d’acreditació definitiu de la titulació prenent com a base l’informe d’avaluació externa del CAE. El resultat de l’informe és favorable o desfavorable, i la qualificació en quatre nivells: acreditat en progrés vers l’excel·lència, acreditat, acreditat amb condicions i no acreditat. L’informe d’acreditació de titulació pot incloure bones pràctiques, requeriments i àrees de millora. El centre avaluat pot presentar al·legacions al resultat, que la CEA ha de resoldre en un període de 20 dies hàbils.
Comunicació del resultat
L’Agència emet l’informe d’avaluació externa i l’informe d’acreditació de titulació de manera conjunta, en un termini màxim de 6 mesos des de la sol·licitud de l’acreditació, i en comunica el resultat a la universitat, a la Generalitat de Catalunya, al ministeri competent en matèria d’universitats i al Consejo de Universidades. Un cop dictada la resolució definitiva, en cas de ser favorable, el Registre d’Universitats, Centres i Títols (RUCT) procedirà a la inscripció de la corresponent renovació de l’acreditació.
Recurs
En cas de no estar d’acord amb la decisió, el centre avaluat pot presentar recurs a la Comissió d’Apel·lacions d’AQU Catalunya.