El 72% dels graduats i graduades de les universitats catalanes fan feines específiques de la titulació estudiada
Segons l’Enquesta d’Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya, els graduats en titulacions de l’àmbit de la salut són els que més funcions específiques dels seus estudis realitzen a la feina. Els segueixen, en segon lloc, els i les graduades en l’àmbit de les Ciències.

L’Enquesta sobre la Inserció Laboral 2023 d’AQU Catalunya ha aportat dades rellevants sobre els detalls de les tasques que els graduats i graduades a les universitats catalanes realitzen a les seves feines. De totes les persones graduades enquestades, que sumen més de 20.000, les que asseguren que realitzen més tasques relacionades amb els seus estudis són les que formen part de l’àmbit de la salut. Aquests titulats i titulades realitzen un 85% de funcions relacionades amb els seus estudi específics. Els segueixen de prop els i les graduats en enginyeries, que realitzen funcions concretes de les seves titulacions en un 73%.
En tercer lloc, se situen les persones graduades en l’àmbit disciplinari de socials, que realitzen tasques relacionades amb els seus estudis específics en un 71%. En quart lloc, les persones que realitzen més funcions relacionades amb els seus estudis són les que s’han graduat en titulacions de l’àmbit de les ciències, amb un 67%. Per últim, les que menys funcions específiques fan en les seves feines són les persones graduades en l’àmbit de les humanitats, per a les quals les seves funcions específiques suposen poc més de la meitat: el 55%. De fet, aquest darrer grup és el que més funcions realitza de les que no són considerades pròpies de persones titulades universitàries. Concretament, aquestes tasques suposen per a ells i elles el 29% del total.
De mitjana, l’adequació a la feina dels graduats i graduades catalans és del 72%. A aquest percentatge, cal sumar-hi un 14% que si bé no realitzen funcions pròpies a la seva titulació, sí que realitzen funcions del seu nivell d’estudis, representant un total de 86%. Per subàmbits de titulacions les dades són les següents:
L’informe d’Inserció Laboral 2023 presenta els resultats de la 8a edició d’aquest enquesta, feta a les persones graduades a les universitats catalanes. Com en edicions anteriors, l’Agència ofereix aquest conjunt d’evidències a tots els actors del Sistema Universitari de Catalunya amb l’objectiu de promoure l’anàlisi i la reflexió orientada a la millora dels graus des de la perspectiva de l’ocupabilitat de les persones graduades i de la seva satisfacció amb la formació rebuda. Les dades utilitzades en aquest informe són el producte d’una enquesta que han respost gairebé 41.000 persones graduades els cursos 2018-19 i 2019-20, un 46% de la taxa de resposta.
Entre les vuit edicions realitzades de l’estudi d’inserció laboral s’han generat més de 120.000 registres. Aquesta xifra situa a Catalunya com un dels territoris europeus amb una de les bases de dades més extensa, completa i representativa en aquest tipus d’anàlisis.