AQU Catalunya fa públic l’informe anual de la CAR
L’Agència ha publicat avui el document que recopila tota l’activitat que ha portat a terme la Comissió d’Avaluació de la Recerca al llarg del 2024.

AQU Catalunya ha fet públic avui l’Informe sobre l’activitat de la Comissió d'Avaluació de la Recerca (CAR) 2024. L’objectiu del document és retre comptes al Consell de Govern d’AQU Catalunya de les actuacions dutes a terme per la Comissió d’Avaluació de la Recerca (CAR) durant l’any passat. El text, elaborat per l’Àrea d’Avaluació del Professorat (APR) d’AQU Catalunya, se centra en qüestions quantitatives com les resolucions de convocatòries d’acreditació i mèrits de recerca que tenen lloc cada any però també recull activitats que representen excepcions. Per exemple, l’elaboració dels nous criteris d’acreditació del professorat, adaptats al nou marc normatiu establert per la Ley Orgánica del Sistema Universitario (LOSU).
Sobre la confecció dels nous criteris, la CAR destaca al seu informe, en primer lloc, la creació d’un grup de treball encarregat de l’elaboració del document que posteriorment ha aprovat la CAR. Estava format pels presidents i presidentes de les comissions específiques de la CAR, la presidenta de la CAR i personal tècnic de l’Agència. En segon lloc, assenyala la consulta pública oberta a tot el Sistema Universitari de Catalunya durant el setembre del 2024, que va recollir més de 170 aportacions individuals i col·lectives, fet que va permetre millorar la proposta inicial.
En tercer lloc, destaquen les aportacions institucionals, ja que la CAR va recollir suggeriments de la Comissió de Política Docent Universitària i la Comissió de Personal Acadèmic del Consell Interuniversitari de Catalunya, així com de sindicats com CCOO i UGT. Finalment, la CAR destaca l’aprovació formal del document. Els criteris generals es van aprovar el juny de 2024, mentre que els criteris generals revisats i els criteris específics es van aprovar el gener de 2025.
En el terreny de les actuacions específiques del 2024, l’informe de la CAR es fixa en altres activitats com l’aprovació de l’acord per garantir la igualtat i la conciliació en l’avaluació del personal docent i investigador. També assenyala la consolidació del règim de convocatòries d’acreditació obertes de manera permanent i la participació en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya, cosa que s’ha concretat en la incorporació d’una referència explícita al tractament del pluralisme lingüístic als nous criteris d’acreditació.
Pel que fa a l’activitat de la CAR que és recurrent anualment, destaquen les aportacions que l’informe fa de les diferents convocatòries. De les acreditacions l’informe resumeix l’activitat de la CAR compresa entre el 2003 i el 2024. Des de l’any 2003 la Comissió d’Avaluació de la Recerca ha completat 100 convocatòries d’emissió d’acreditacions de recerca i de recerca avançada. El nombre de sol·licituds rebudes és de 15.067. El 72,64 % corresponen a acreditacions de recerca i el 27,36 % restant a acreditacions de recerca avançada. Del professorat contractat no permanent del Pla Serra Húnter, la CAR explica a l’informe que la convocatòria del 2024 s’ha mantingut oberta al llarg de tot l’any i que s’hi han presentat 56 sol·licituds. D’aquestes, 27 s’han valorat com a aptes, quatre han estat valorades com a no aptes, 21 s’han tancat sense avaluació i quatre es troben en procés d’avaluació.
Sobre l’avaluació dels sexennis de recerca, l’informe de la CAR assenyala que el 2024 s’ha obert una convocatòria per al reconeixement i l’avaluació dels mèrits de recerca del personal docent i investigador funcionari, en què s’han presentat 487 sol·licituds, una xifra que suposa un augment d’aproximadament un 10,2 % respecte de l’any anterior. Sobre el personal docent i investigador contractat, l’informe explica que el 2024 s’han rebut 1.230 sol·licituds, aproximadament un 10,4 % més que l’any previ. A més, s’han presentat 72 sol·licituds de reconeixement.
La CAR, presidida per la catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Maria Pau Ginebra Molins, té les competències com l'emissió de les acreditacions de recerca i de recerca avançada; l'avaluació de l'activitat desenvolupada pels investigadors, i la valoració dels mèrits individuals de recerca del personal docent i investigador, funcionari i contractat, per a l'assignació de complements retributius; i l'avaluació de l'activitat investigadora del personal docent i investigador de les universitats privades. La CAR desenvolupa la seva activitat mitjançant comissions específiques per a l'emissió dels informes pertinents per a la contractació de professorat lector, per a l'acreditació de recerca i per a l'acreditació de recerca avançada en els diferents àmbits del coneixement.
Podeu consultar la resta de les activitats portades a terme per la CAR en aquest enllaç.