Presentació dels resultats de l'enquesta d'inserció laboral 2020: la formació universitària garanteix una probabilitat més gran de tenir feina i que sigui de qualitat
Amb motiu de la publicació dels informes de resultats de l'enquesta d'inserció laboral 2020 a les persones graduades universitàries que fa tres anys que es van titular, s'han presentat els resultats en un acte públic que ha comptat amb el president d'AQU Catalunya, Josep Joan Moreso, el director d'AQU Catalunya, Martí Casadesús, el secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, el president del Consell Social de la Universitat de Barcelona, Joan Corominas, i l'acadèmica de la Universitat Autònoma de Barcelona i experta en equitat, Helena Troiano.
L'enquesta es va realitzar durant el primer quadrimestre de 2020, per tant, en un moment temporal que no reflecteix els efectes de la crisi produïda per la pandèmia COVID-19. En total 26.241 persones van respondre l'enquesta: 14.849 persones titulades en graus, 9.447 en màsters i 1.945 en doctorats, i en conjunt l'enquesta té un error mostral del 0,5%, per tant és una enquesta fiable.
Els resultats mostren que augmenta la taxa d'ocupació i, també, millora la qualitat de l'ocupació:
Els estudis assenyalen que hi ha un augment continuat de les persones que realitzen funcions universitàries i, si bé les empreses cada cop contracten més persones amb la titulació de doctorat (52%), solament un terç hi realitzen funcions pròpies del nivell de doctor.
En el cas de la satisfacció amb la formació rebuda, en conjunt els estudis obtenen un notable, i es detecta una millora contínua de la formació en tots els nivells. Per tant, l'adaptació que les universitats han fet al Pla Bolonya dona resultats.
Tot i la millora en el procés d'ensenyament-aprenentatge, hi ha aspectes amb marge de millora. Com per exemple, del 29% de les persones titulades que no repetirien el màster, la meitat addueix que el disseny o la qualitat de la titulació no l'ha acabat de convèncer.
En els cas dels màsters, per a més de la meitat de les persones titulades el màster ha significat una millora de la inserció laboral respecte de la feina prèvia (ja sigui per: millores en la retribució, 73%; millora en la categoria professional, 69%; o canvi de feina, 64%).
Per completar la informació amb dades actuals, s'ha comptat amb dades registrals de l'IDESCAT a fi de conèixer la diferència en el percentatge d'afiliació a la Seguretat Social de les persones graduades del sistema universitari públic entre març de 2020 i octubre de 2020 per àmbit, i es detecta que el nombre ha disminuït 2,4 punts percentuals (pp) la taxa d'afiliació, probablement per l'efecte ERTO (els ERTO no causen baixa en l'afiliació).
Per àmbits, a Salut ha tingut un impacte de -2 pp i a Humanitats i Ciències Socials de -2,8 pp. Les titulacions més afectades són les relacionades amb Arts i Disseny, Comunicació i Documentació, Filosofia i Història i Economia, Empresa i Turisme i les menys afectades són TIC, Educació, Ciències Biològiques i Llengües i Literatures.
Si bé les dades mostren que en un context pre-COVID la inserció laboral de les persones titulades universitàries s'havia recuperat de l'anterior crisi econòmica en tots els nivells, es mantenen invariables, malgrat el context, dues conclusions importants:
- Que la formació universitària garanteix una probabilitat més gran de tenir feina i que aquesta sigui de qualitat (tipologia de contractes, retribucions, jornada, etc.)
- Que les universitats, des de la implantació del Pla Bolonya, han millorat la manera com formen les persones titulades
Per a més informació podeu consultar les infografies i els informes de resultats a: