Què ens diuen les dades sobre els serveis informàtics?
El president d'AQU Catalunya, Josep Joan Moreso, ha participat en l'acte de cloenda de la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) que aborda "Els reptes de present i futur a l'educació superior del segle XXI". En la seva intervenció, Moreso ha mostrat les dades que AQU Catalunya té sobre els serveis informàtics provinents de les diferents enquestes.
- L'alumnat recent titulat valora amb un 6,6 sobre 10 la seva satisfacció amb els serveis de suport a l'aprenentatge, entre els quals destaquen el campus virtual (7,4) i la informació al web (6,8). Les instal·lacions, que inclouen les aules informàtiques no arriba a la mitjana (6,3). D'entre els àmbits analitzats, l'alumnat titulat en carreres d'Humanitats respon amb puntuacions inferiors, especialment en els serveis més relacionats amb informàtica, el que apunta a una oportunitat clara de millora.
- L'alumnat que s'insereix en el món laboral tres anys després d'acabar els seus estudis valora amb un 5 sobre 10 la formació rebuda en la competència d'informàtica i amb un 6,2 la utilitat a la feina. Tot i que en els darrers anys l'estudiantat ha millorat la valoració de la formació d'aquesta competència, Informàtica, després d'idiomes, continua tenint un dèficit competencial elevat, per tant es planteja la necessitat de seguir incorporant les TIC en la formació i la pràctica disciplinar.
- En relació amb les metodologies docents, l'estudiantat que està cursant els estudis universitaris considera que solament el 40% de les metodologies són actives o innovadores, en les qual podem trobar major rellevància del servei informàtic. I són justament aquestes metodologies les que produeixen una major implicació per part de l'alumnat.
- El col·lectiu ocupador que contracta titulats i titulades TIC, creu que cal millorar la seva capacitat per gestionar projectes (un 66,7%), i en menor mesura competències com la ciberseguretat, el data analysis i l'avaluació de la qualitat. En tot cas, és un sector amb altes expectatives de creixement que indica que les competències de programació, big data, intel·ligència artificial, cloud i gestió de projectes són les que adquiriran major importància en el futur.
Les dades exposades s'inclouen en els processos d'avaluació i millora contínua de les titulacions universitàries i es poden consultar al web d'AQU Catalunya (www.aqu.cat) i, a nivell de titulacions al portal EUC.