Documentación
En este apartado se puede consultar la documentación general del taller, así como aquella enviada por las personas que se han inscrito. Las contribuciones publicadas son los textos originales de los autores/as. AQU Catalunya no se hace responsable ni comparte, necesariamente, las opiniones explicitadas por los autores de las diferentes contribuciones.
- Documentación recomendada
- Documentación general
- Grupo 1: Filosofía, Historia, Arte, Antropología y Geografía
- Grupo 2: Filología y Traducción e Interpretación
- Grupo 3: Educación
- Grupo 4: Economía y Empresa, Ciencias Políticas y Sociología
- Grupo 5: Psicología
- Grupo 6: Derecho
- Grupo 7: Biblioteconomía y Documentación y Comunicación
Documentación recomendada
Por los participantes
- AA.VV "Proposta per a l'emissió de les acreditacions de recerca de l'àrea de Periodisme de la Comissió de revisió dels criteris de Periodisme". Barcelona. 2004.
- AA.VV."Proposta conjunta de les següents subcomissions derivades de la Comissió de Política Científica de la Universitat de Barcelona: Subcomissió de Ciències Socials i Subcomissió d'Humanitats". Barcelona: Universitat de Barcelona. 2010.
- AA.VV. "L'avaluació de la investigació a les àrees de Ciències Socials, Ciències Humanes, Jurídiques i Belles Arts: Estudi qualitatiu, anàlisi i propostes". Espanya: Universitat de Barcelona. 2010.
- Buela-Casal, G. i Sierra, J.C. "Criterios, indicadores y estándares para la acreditación de profesores titulares y catedráticos de Universidad". A: "Psicothema". Vol.19, nº4, pàg. 537-551. Espanya: Universidad de Granada. 2007. Consultat el 15 de desembre de 2009 a: http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2389417
Por AQU
- Durand-Barthez, M. Entre Lolf et Shanghai. Quel espace pour l'évaluation? Bulletin des Bibliothèques de France, Paris, t. 55, núm. 4
- Informe sobre Criteris de les publicacions d'AGAUR, ICREA i AQU i avaluació dels CV de recerca en l'àmbit d'humanitats o d'altres l'objecte dels quals sigui l'entorn nacional (catalanística). IEC, Barcelona. 2010.
- Fry, Jenny et al. "Supporting paper 4: Literature review". A: "Communicating knowledge: How and why researchers publish and disseminate their findings". UK: Research Information Network-JISC. 2009.
En l'apartat 7 d'aquest article, a partir de la pàgina 27 del document, trobareu exposats els diferents mètodes per a l'avaluació de la recerca en diferents països. Per a consultar tot l'Informe ho podeu fer a través d'aquí.
- Fry, Jenny et al. "Supporting paper 2: Report of focus groups findings". A: "Communicating knowledge: How and why researchers publish and disseminate their findings". UK: Research Information Network-JISC. 2009.
- Tunzelmann, N. i Kraemer Mbula, E. "Changes in research assessment practices in other countries since 1999: Final report". 2003. Consultat el 14 de desembre de 2009 a: http://www.grs.sund.ac.uk/grsstaff/Roberts2/changingpractices.pdf
Documentación general
- The Role and Assessment of the Humanities, Jurgen Barkhoff, University of Dublin
Barkhoff, Jurgen. "Feasability Study: The Evaluation and Benchmarking of Humanities Research in Europe". Gener, 2008.
Royal Irish Academy i Irish Research Council for the Humanities and Social Sciencies. "Developing key performance indicators for the Huamnities". Març, 2009.
Higher Education Funding Council for England. "The Research Excellence Framework: A brief guide to the proposals". Octubre, 2009.
- L'Avaluació del coneixement Humanístic i Social, Joan Manuel del Pozo, UdG
- Estudi sobre el perfil de mèrits per a l'acreditació del professorat lector i agregat en Humanitats i Ciències Socials, Esteve Arboix, AQU Catalunya
- Grups de recerca de Catalunya: Procés de reconeixement i estat actual, Victòria Miquel, AGAUR
Grupo 1: Filosofía, Historia, Arte, Antropología y Geografía
Ponencias:
- Sobre els criteris d'avaluació de l'activitat investigadora. Borja de Riquer, Departament d'Història Moderna i Contemporània, UAB
- Dos camps en discussió: el paper del llibre i la transferència en la recerca en Humanitats i Ciències Socials. Joan Fuster, Departament d'Humanitats i Filologia, UOC.
- La recerca en Història de l'Art i la seva avaluació. Mireia Freixa, Departament d'Història de l'Art, UB.
- Algunas ideas sobre los criterios para la evaluación de la actividad investigadora. Pedro Fraile, Departament de Geografia i Sociologia, UdL
Contribuciones:
- L'avaluació de la recerca en l'àrea de coneixement de Dibuix. Bibiana Crespo, Departament de Dibuix, UB
- Reflexions generals en l'àmbit de les Humanitats. Jordi Vallverdú, Departament de Filosofia, UAB
- Els mèrits dels candidats a lector i/o agregat des de la perspectiva d'un arqueòleg-historiador. Jaume Noguera, Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, UB, i investigador Beatriu de Pinós, de l'ICAC
Grupo 2: Filología y Traducción e Interpretación
Ponencias:
- L'avaluació de la recerca en Humanitats i Ciències Socials. María del Carmen Picallo, Departament de Filologia Catalana, UAB.
- Rigor en la investigación, rigor en la evaluación. Rosa Navarro, Departament de Filologia Hispànica, UB.
- La Filologia Clàssica: una rara avis. Francesca Mestre, Departament de Filologia Grega, UB.
- L'avaluació de la recerca en Ciències Humanes i Socials. L'avaluació de la recerca en Traducció i Interpretació. Amparo Hurtado, Departament de Traducció i Interpretació, UAB.
Contribuciones:
- Llegir i escriure articles acadèmics en l'era d'internet. Sara Martín, Departament de Filologia Anglesa i de Germanísitca, UAB.
- Contribució a l'avaluació en ciències humanes. Jordi Ginebra, Departament de Filologia Catalana, URV.
- Avaluació i difusió en Humanitats i Ciències Socials: consideracions generals. Joan Mascaró, Departament de Filologia Catalana, UAB.
- La destrucció de la recerca en Humanitats a Catalunya. Antoni Martí, Departament de Traducció i d'Interpretació, UB.
Grupo 3: Educación
Ponencias:
- Criteris d'avaluació de la recerca en Educació: reflexions i propostes. Roser Boix, Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona, UB.
- L'avaluació de la recerca des de la didàctica de les Ciències Socials. Reflexions a partir de la meva experiència en l'avaluació. Joan Pagès, Departament de Didàctica de la Llengua i de la Literatura de les Ciències Socials, UAB.
- Principals problemes en l'avaluació de la recerca en Humanitats i en les Ciències Socials. Carme Panchón, Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació, UB.
- Reflexions sobre la Investigació i la transferència de coneixement en Educació. Joan Santacana, Departament de Didàctica de les Ciencies Socials, UB.
Contribuciones:
- L'avaluació i l'acreditació en les Ciències de l'Educació. Núria Arís i Carme Balaguer, Departament d'Educació, UIC.
- La investigació social aplicada dins de l'àrea de coneixement del Treball Social i Serveis Socials. Josep Maria Torralba, Departament de Treball Social i Serveis Socials, UB.
- L'avaluació en l'àrea de didàctica de l'expressió musical: on som i on hauríem d'anar. M Àngels Subirats i Josep Gustems, Departament de Didàctica i Organització Educativa, UB.
- L'avaluació de la recerca en Humanitats i Ciències Socials. Anna Escofet, Departament de Teoria i Història de l'Educació, UB.
- L'avaluació de la investigació en les àrees de les Ciències Socials, Ciències Humanes, Jurídiques i Belles Arts: Estudi qualitatiu, anàlisi i propostes. Virgínia Ferrer, Departament de Didàctica i Organització Educativa, UB.
- A tall de reflexió sobre l'avaluació de la recerca i la millora del procés en l'àrea d'Humanitats. Anna Forés, Departament de Didàctica i Organització Educativa, UB.
- Sobre l'avaluació de la recerca en Ciències Socials. Proposta de millora de la qualitat de l'avaluació. Òscar Prieto-Flores, Departament de Pedagogia, UdG.
Grupo 4: Economía y Empresa, Ciencias Políticas y Sociología
Ponencias:
- Notes sobre l'avaluació de la recerca en Humanitats i Ciències Socials. Germà Manel Bel, Departament de Política Econòmica i Estructura Econòmica Mundial, UB.
- Reflexió general. Jordi Capo, Departament de Dret Constitucional i Ciència Política, UB.
- Som diferents els de Lletres? Joan Botella, Departament de Ciència Política, UAB.
- Algunes reflexions sobre l'avaluació de la recerca en Economia i Empresa. Jesús Marín, Departament de Matemàtica Econòmica, Finacera i Actuarial, UB.
- Una reflexió sobre l'avaluació de la recerca en Ciències Socials. Joan Subirats, Institut de Govern i Polítiques Públiques, UAB.
Contribuciones:
- La singularitat de les carreres de primer cicle. El cas concret de Turisme. Albert Blasco, Escola Universitaria del Maresme, UPF.
- L'avaluació de l'activitat docent i investigadora a les Ciències Socials: la tensió entre la necessitat de flexibilitat i el principi de seguretat jurídica. Álvaro Choi, Departament d'Economia Política i Hisenda Pública, UB-GIPE.
- L'avaluació de la recerca en les àrees d'Economia i Empresa: una nota. Carles Sudrià, Departament d'Història i Institucions Econòmiques, UB.
- El debat sobre què volem obtenir amb l'avaluació de la recerca en Ciències Socials. Ercilia García i Jordi López, Departament de Gestió d'Empreses, URV, i Departament d'Economia de l'Empresa, UAB.
- La evaluación de la investigación en las áreas de Economía y Empresa: una breve reflexión. José María Duran, Departament d'Economia Política i Hisenda Pública, UB.
Grupo 5: Psicología
Ponencias:
- Els criteris d'avaluació en Psicologia, establerts a uns mínims raonables. Ana Adán Puig, Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica, UB.
- Reflexions al voltant de l'avaluació de la recerca Psicològica: indicadors, elements de valoració i cap a l'estandardització flexible dels aplicatius avaluatius. Olatz López, Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament, UB.
- Reflexió sobre la cerca de flexibilitat i seguretat a l'hora de fixar i aplicar criteris per avaluar la qualitat de la recerca en Psicologia. Conrad Izquierdo, Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació, UAB.
Contribuciones:
- Impacte dels grups de recerca en la producció científica. Elizabeth Tubau, Departament de Psicologia Bàsica, UB.
- La transferència de coneixements: reflexions en l'àmbit de la Psicologia. Mariona Portell, Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut, UAB.
- L'avaluació de la recerca: el cas de la Psicologia. Pep Garcia-Borés, Departament de Psicologia Social, UB.
Documentación propuesta por los participantes:
- Calvó, Noemí i Carbonell, Xavier. "Las revistas españolas de Psicología: Cómo elegir la revista donde publicar". A: Anales de psicología. Murcia: Universidad de Murcia, 2009, vol.25, n. 2 (diciembre), 209-216.
Grupo 6: Derecho
Ponencias:
- Breus comentaris a l'avaluació de la recerca en Ciències Jurídiques, en particular en Dret Civil. Antoni Vaquer, Departament de Dret Privat, UdL.
- Alguns aspectes específics de la recerca jurídica i de la seva avaluació. Miquel Martín, Departament de Dret Privat, UdG.
- Algunes reflexions sobre l'avaluació de la recerca en l'àmbit del Dret: una visió prospectiva. Antoni Font, Departament de Dret Mercantil, del treball i de la Seguretat Social, UB.
- Característiques pròpies de la recerca en l'àmbit jurídic. Núria Bouza, departament de Dret, UPF.
Contribuciones:
- La recerca jurídica: Algunes qüestions sobre la internacionalitat. Immaculada Barral, Departament de Dret Civil, UB.
- Les principals mancances de l'avaluació de la recerca jurídica. Cristina González, Departament de Dret i Economia Internacionals, UB.
Grupo 7: Biblioteconomía y Documentación y Comunicación
Ponencias:
- Bones pràctiques en els processos de revisió d'articles en les revistes avaluades. Lluís Codina, Departament de Comunicació, UPF.
- La producció i avaluació científica en Biblioteconomia i Documentació a Catalunya. Llorenç Arguimbau, coordinador de l'Observatori de la Recerca de l'Institut d'Estudis Catalans i Pofessor de l'àrea de Documentació de la UAB.
- La qualitat del coneixement en Publicitat i Relacions Públiques. Daniel Tena i David Roca, Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat, UAB.
- Reflexió sobre l'avaluació de la recerca en Comunicació. Salvador Alsius, Departament de Comunic ació, UPF.
Contribuciones:
- La necessitat de simetria en l'avaluació de la recerca. David Fernández, Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, UAB.
- L'avaluació d'articles i de revistes científiques en l'àmbit de la comunicació i dels estudis culturals. Enric Castelló, Departament d'Estudis de Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques i Periodisme, URV.