Documentació
En aquest apartat es pot consultar la documentació general del taller, i també l'enviada per les persones que s'hi han inscrit. Les contribucions publicades són els textos originals dels autors/autores. AQU Catalunya no es fa responsable ni comparteix, necessàriament, les opinions explicitades pels autors de les diferents contribucions.
- Documentació recomanada
- Ponències Generals
- Grup 1: Filosofia, Història, Art, Antropologia i Geografia
- Grup 2: Filologia i Traducció i Interpretació
- Grup 3: Educació
- Grup 4: Economia i Empresa, Ciències Polítiques i Sociologia
- Grup 5: Psicologia
- Grup 6: Dret
- Grup 7: Biblioteconomia i Documentació i Comunicació
Documentació recomanada
Pels participants
- AA.VV "Proposta per a l'emissió de les acreditacions de recerca de l'àrea de Periodisme de la Comissió de revisió dels criteris de Periodisme". Barcelona. 2004.
- AA.VV."Proposta conjunta de les següents subcomissions derivades de la Comissió de Política Científica de la Universitat de Barcelona: Subcomissió de Ciències Socials i Subcomissió d'Humanitats". Barcelona: Universitat de Barcelona. 2010.
- AA.VV. "L'avaluació de la investigació a les àrees de Ciències Socials, Ciències Humanes, Jurídiques i Belles Arts: Estudi qualitatiu, anàlisi i propostes". Espanya: Universitat de Barcelona. 2010.
- Buela-Casal, G. i Sierra, J.C. "Criterios, indicadores y estándares para la acreditación de profesores titulares y catedráticos de Universidad". A: "Psicothema". Vol.19, nº4, pàg. 537-551. Espanya: Universidad de Granada. 2007. Consultat el 15 de desembre de 2009 a: http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2389417
Per AQU
- Durand-Barthez, M. Entre Lolf et Shanghai. Quel espace pour l'évaluation? Bulletin des Bibliothèques de France, Paris, t. 55, núm. 4
- Informe sobre Criteris de les publicacions d'AGAUR, ICREA i AQU i avaluació dels CV de recerca en l'àmbit d'humanitats o d'altres l'objecte dels quals sigui l'entorn nacional (catalanística). IEC, Barcelona. 2010.
- Fry, Jenny et al. "Supporting paper 4: Literature review". A: "Communicating knowledge: How and why researchers publish and disseminate their findings". UK: Research Information Network-JISC. 2009.
En l'apartat 7 d'aquest article, a partir de la pàgina 27 del document, trobareu exposats els diferents mètodes per a l'avaluació de la recerca en diferents països. Per a consultar tot l'Informe ho podeu fer a través d'aquí.
- Fry, Jenny et al. "Supporting paper 2: Report of focus groups findings". A: "Communicating knowledge: How and why researchers publish and disseminate their findings". UK: Research Information Network-JISC. 2009.
- Tunzelmann, N. i Kraemer Mbula, E. "Changes in research assessment practices in other countries since 1999: Final report". 2003. Consultat el 14 de desembre de 2009 a: http://www.grs.sund.ac.uk/grsstaff/Roberts2/changingpractices.pdf
Ponències Generals
- The Role and Assessment of the Humanities, Jurgen Barkhoff, University of Dublin
Barkhoff, Jurgen. "Feasability Study: The Evaluation and Benchmarking of Humanities Research in Europe". Gener, 2008.
Royal Irish Academy i Irish Research Council for the Humanities and Social Sciencies. "Developing key performance indicators for the Huamnities". Març, 2009.
Higher Education Funding Council for England. "The Research Excellence Framework: A brief guide to the proposals". Octubre, 2009.
- L'Avaluació del coneixement Humanístic i Social, Joan Manuel del Pozo, UdG
- Estudi sobre el perfil de mèrits per a l'acreditació del professorat lector i agregat en Humanitats i Ciències Socials, Esteve Arboix, AQU Catalunya
- Grups de recerca de Catalunya: Procés de reconeixement i estat actual, Victòria Miquel, AGAUR
Grup 1: Filosofia, Història, Art, Antropologia i Geografia
Ponències:
- Sobre els criteris d'avaluació de l'activitat investigadora. Borja de Riquer, Departament d'Història Moderna i Contemporània, UAB
- Dos camps en discussió: el paper del llibre i la transferència en la recerca en Humanitats i Ciències Socials. Joan Fuster, Departament d'Humanitats i Filologia, UOC.
- La recerca en Història de l'Art i la seva avaluació. Mireia Freixa, Departament d'Història de l'Art, UB.
- Algunas ideas sobre los criterios para la evaluación de la actividad investigadora. Pedro Fraile, Departament de Geografia i Sociologia, UdL
Contribucions:
- L'avaluació de la recerca en l'àrea de coneixement de Dibuix. Bibiana Crespo, Departament de Dibuix, UB
- Reflexions generals en l'àmbit de les Humanitats. Jordi Vallverdú, Departament de Filosofia, UAB
- Els mèrits dels candidats a lector i/o agregat des de la perspectiva d'un arqueòleg-historiador. Jaume Noguera, Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, UB, i investigador Beatriu de Pinós, de l'ICAC
Grup 2: Filologia i Traducció i Interpretació
Ponències:
- L'avaluació de la recerca en Humanitats i Ciències Socials. María del Carmen Picallo, Departament de Filologia Catalana, UAB.
- Rigor en la investigación, rigor en la evaluación. Rosa Navarro, Departament de Filologia Hispànica, UB.
- La Filologia Clàssica: una rara avis. Francesca Mestre, Departament de Filologia Grega, UB.
- L'avaluació de la recerca en Ciències Humanes i Socials. L'avaluació de la recerca en Traducció i Interpretació. Amparo Hurtado, Departament de Traducció i Interpretació, UAB.
Contribucions:
- Llegir i escriure articles acadèmics en l'era d'internet. Sara Martín, Departament de Filologia Anglesa i de Germanísitca, UAB.
- Contribució a l'avaluació en ciències humanes. Jordi Ginebra, Departament de Filologia Catalana, URV.
- Avaluació i difusió en Humanitats i Ciències Socials: consideracions generals. Joan Mascaró, Departament de Filologia Catalana, UAB.
- La destrucció de la recerca en Humanitats a Catalunya. Antoni Martí, Departament de Traducció i d'Interpretació, UB.
Grup 3: Educació
Ponències:
- Criteris d'avaluació de la recerca en Educació: reflexions i propostes. Roser Boix, Facultat de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona, UB.
- L'avaluació de la recerca des de la didàctica de les Ciències Socials. Reflexions a partir de la meva experiència en l'avaluació. Joan Pagès, Departament de Didàctica de la Llengua i de la Literatura de les Ciències Socials, UAB.
- Principals problemes en l'avaluació de la recerca en Humanitats i en les Ciències Socials. Carme Panchón, Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació, UB.
- Reflexions sobre la Investigació i la transferència de coneixement en Educació. Joan Santacana, Departament de Didàctica de les Ciencies Socials, UB.
Contribucions:
- L'avaluació i l'acreditació en les Ciències de l'Educació. Núria Arís i Carme Balaguer, Departament d'Educació, UIC.
- La investigació social aplicada dins de l'àrea de coneixement del Treball Social i Serveis Socials. Josep Maria Torralba, Departament de Treball Social i Serveis Socials, UB.
- L'avaluació en l'àrea de didàctica de l'expressió musical: on som i on hauríem d'anar. M Àngels Subirats i Josep Gustems, Departament de Didàctica i Organització Educativa, UB.
- L'avaluació de la recerca en Humanitats i Ciències Socials. Anna Escofet, Departament de Teoria i Història de l'Educació, UB.
- L'avaluació de la investigació en les àrees de les Ciències Socials, Ciències Humanes, Jurídiques i Belles Arts: Estudi qualitatiu, anàlisi i propostes. Virgínia Ferrer, Departament de Didàctica i Organització Educativa, UB.
- A tall de reflexió sobre l'avaluació de la recerca i la millora del procés en l'àrea d'Humanitats. Anna Forés, Departament de Didàctica i Organització Educativa, UB.
- Sobre l'avaluació de la recerca en Ciències Socials. Proposta de millora de la qualitat de l'avaluació. Òscar Prieto-Flores, Departament de Pedagogia, UdG.
Grup 4: Economia i Empresa, Ciències Polítiques i Sociologia
Ponències:
- Notes sobre l'avaluació de la recerca en Humanitats i Ciències Socials. Germà Manel Bel, Departament de Política Econòmica i Estructura Econòmica Mundial, UB.
- Reflexió general. Jordi Capo, Departament de Dret Constitucional i Ciència Política, UB.
- Som diferents els de Lletres? Joan Botella, Departament de Ciència Política, UAB.
- Algunes reflexions sobre l'avaluació de la recerca en Economia i Empresa. Jesús Marín, Departament de Matemàtica Econòmica, Finacera i Actuarial, UB.
- Una reflexió sobre l'avaluació de la recerca en Ciències Socials. Joan Subirats, Institut de Govern i Polítiques Públiques, UAB.
Contribucions:
- La singularitat de les carreres de primer cicle. El cas concret de Turisme. Albert Blasco, Escola Universitaria del Maresme, UPF.
- L'avaluació de l'activitat docent i investigadora a les Ciències Socials: la tensió entre la necessitat de flexibilitat i el principi de seguretat jurídica. Álvaro Choi, Departament d'Economia Política i Hisenda Pública, UB-GIPE.
- L'avaluació de la recerca en les àrees d'Economia i Empresa: una nota. Carles Sudrià, Departament d'Història i Institucions Econòmiques, UB.
- El debat sobre què volem obtenir amb l'avaluació de la recerca en Ciències Socials. Ercilia García i Jordi López, Departament de Gestió d'Empreses, URV, i Departament d'Economia de l'Empresa, UAB.
- La evaluación de la investigación en las áreas de Economía y Empresa: una breve reflexión. José María Duran, Departament d'Economia Política i Hisenda Pública, UB.
Grup 5: Psicologia
Ponències:
- Els criteris d'avaluació en Psicologia, establerts a uns mínims raonables. Ana Adán Puig, Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica, UB.
- Reflexions al voltant de l'avaluació de la recerca Psicològica: indicadors, elements de valoració i cap a l'estandardització flexible dels aplicatius avaluatius. Olatz López, Departament de Metodologia de les Ciències del Comportament, UB.
- Reflexió sobre la cerca de flexibilitat i seguretat a l'hora de fixar i aplicar criteris per avaluar la qualitat de la recerca en Psicologia. Conrad Izquierdo, Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació, UAB.
Contribucions:
- Impacte dels grups de recerca en la producció científica. Elizabeth Tubau, Departament de Psicologia Bàsica, UB.
- La transferència de coneixements: reflexions en l'àmbit de la Psicologia. Mariona Portell, Departament de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut, UAB.
- L'avaluació de la recerca: el cas de la Psicologia. Pep Garcia-Borés, Departament de Psicologia Social, UB.
Documentació proposada pels participants:
- Calvó, Noemí i Carbonell, Xavier. "Las revistas españolas de Psicología: Cómo elegir la revista donde publicar". A: Anales de psicología. Murcia: Universidad de Murcia, 2009, vol.25, n. 2 (diciembre), 209-216.
Grup 6: Dret
Ponències:
- Breus comentaris a l'avaluació de la recerca en Ciències Jurídiques, en particular en Dret Civil. Antoni Vaquer, Departament de Dret Privat, UdL.
- Alguns aspectes específics de la recerca jurídica i de la seva avaluació. Miquel Martín, Departament de Dret Privat, UdG.
- Algunes reflexions sobre l'avaluació de la recerca en l'àmbit del Dret: una visió prospectiva. Antoni Font, Departament de Dret Mercantil, del treball i de la Seguretat Social, UB.
- Característiques pròpies de la recerca en l'àmbit jurídic. Núria Bouza, departament de Dret, UPF.
Contribucions:
- La recerca jurídica: Algunes qüestions sobre la internacionalitat. Immaculada Barral, Departament de Dret Civil, UB.
- Les principals mancances de l'avaluació de la recerca jurídica. Cristina González, Departament de Dret i Economia Internacionals, UB.
Grup 7: Biblioteconomia i Documentació i Comunicació
Ponències:
- Bones pràctiques en els processos de revisió d'articles en les revistes avaluades. Lluís Codina, Departament de Comunicació, UPF.
- La producció i avaluació científica en Biblioteconomia i Documentació a Catalunya. Llorenç Arguimbau, coordinador de l'Observatori de la Recerca de l'Institut d'Estudis Catalans i Pofessor de l'àrea de Documentació de la UAB.
- La qualitat del coneixement en Publicitat i Relacions Públiques. Daniel Tena i David Roca, Departament de Comunicació Audiovisual i de Publicitat, UAB.
- Reflexió sobre l'avaluació de la recerca en Comunicació. Salvador Alsius, Departament de Comunic ació, UPF.
Contribucions:
- La necessitat de simetria en l'avaluació de la recerca. David Fernández, Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, UAB.
- L'avaluació d'articles i de revistes científiques en l'àmbit de la comunicació i dels estudis culturals. Enric Castelló, Departament d'Estudis de Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques i Periodisme, URV.